Mouth-to-Lung (MTL) en Direct Lung (DL) bij e-sigaretten

0
Share

Wat is een e-sigaret?

Een e-sigaret, ook wel elektronische sigaret genoemd, is een apparaat dat vloeistof (e-liquid) verdampt, waarna de damp geïnhaleerd kan worden. E-liquid is verkrijgbaar zowel met als zonder nicotine, als ook in verschillende nicotinesterktes.

De e-sigaret wordt door sommige rokers gebruikt als alternatief, omdat dit minder schadelijk is dan het inhaleren van tabaksrook.Doordat e-liquid in verschillende nicotinegehaltes verkrijgbaar is, kun je hierdoor ook geleidelijk aan het nicotinegehalte afbouwen, wat het in sommige gevallen gemakkelijker maakt om uiteindelijk van een nicotineverslaving af te komen.

Een e-sigaret bestaat doorgaans uit drie delen:

  • Een batterijgedeelte – Die de stroom levert
  • Een clearomizer – Het vloeistof-reservoir die je vult met e-liquid
  • Een coil – Een metalen buisje gevuld met katoen, met daarin een verwarmingselement

Hoe werkt een e-sigaret?

Het vloeistofreservoir van een e-sigaret vul je doorgaans met e-liquid, dit is de vloeistof die je uiteindelijk zal inhaleren in de vorm van damp.

Deze omzetting gaat als volgt in zijn werk: Het katoen in coil, absorbeert de vloeistof uit het vloeistof-reservoir via kleine gaatjes in de zijkant van de coil.Wanneer je een hijsje neemt of op de vuurknop op de batterij drukt (dit verschilt per model)  warmt het verwarmingselement in de coil op, waardoor de vloeistof in het katoen verdampt.Vervolgens gaat deze via het mondstuk naar buiten en kan de damp worden geïnhaleerd in je longen.

Verschillende soorten e-sigaretten

Er zijn heel erg veel verschillende soorten e-sigaretten verkrijgbaar, doorgaans zijn deze in twee categorieën in te delen. Deze twee-deling heeft te maken met de manier van inhaleren, er bestaan grofweg twee manieren van inhaleren: Mouth-To-Lung (MTL) en Direct Lung (DL).

Mouth-To-Lung inhalatie

Wanneer je MTL inhaleert, trek je de damp als het ware eerst in je mond. Je houdt het dan korte tijd in je mond voordat je de damp verder naar je longen inhaleert.

De MTL-manier van inhaleren lijkt het meeste op de manier van inhaleren zoals deze is bij het roken van een sigaret of shag, vergeleken met de DL-manier van inhaleren.

Direct Lung inhalatie

Bij Direct-Lung inhalatie ’trek’ je de damp rechtstreeks in je longen, zonder deze eerst in je mond te houden (zoals dit bij MTL wel het geval is). Het is bijna alsof je heel diep ademhaalt in één teug, maar dan met je lippen op elkaar. Direct-Lung dampen vereist een grotere luchtstroom om de vape af te koelen. Als gevolg daarvan hebben DL apparaten vaak een groter mondstuk, om meer lucht over de coil te zuigen.

Meer weten over Direct Lung en Mouth To Lung?

Mocht je meer willen weten neem dan contact op met (of wandel binnen bij) een vapeshop, zoals bijvoorbeeld SmokeSmarter. De medewerkers kunnen je alles vertellen over welke manier van inhaleren het beste bij jou past. Zo koop je altijd een voor jou geschikte e-sigaret en voorkom je een miskoop!

Related Posts