Vijf oorzaken van haaruitval

0
Share

Iedereen verliest zo’n 50-120 haren per dag. Dat is normaal, want je zult hier namelijk niks van merken omdat er ook haren aangroeien. Maar het kan ook zijn dat je ongewoon veel haaruitval hebt. Wanneer er meer haren uitvallen dan aangroeien kan het zijn dat het goed zichtbaar wordt. Er zijn verschillende oorzaken voor haaruitval. Wij vertellen kort iets over vijf veelvoorkomende oorzaken. Benieuwd? Lees dan snel verder.

1. Erfelijkheid

In veel gevallen zit haaruitval in de familie. Zo is erfelijkheid de grootste oorzaak van haaruitval onder mannen. Deze vorm van haaruitval wordt Alopecia Androgenetica genoemd. Heeft je vader of moeder last van dunner wordend haar? De kans is dan groot dat jij hier ook last van hebt. Je kunt dan eens muntolie proberen om ervoor te zorgen dat het haar dikker en voller wordt. Wanneer je kale plekken krijgt kun je kiezen voor een haartransplantatie.  

2. Stress

Haaruitval door stress is een veelvoorkomende oorzaak bij zowel mannen als vrouwen. Wanneer je lichaam erge stress ervaart wordt er veel cortisol aangemaakt. Cortisol is een hormoon wat door veel mensen ook wel het stresshormoon wordt genoemd. Een voordeel van haaruitval door stress is dat je hier in de meeste gevallen slechts tijdelijk last van zult hebben.

3. Voeding

We weten allemaal dat de juiste voeding erg belangrijk is. En ook in dit geval is voeding een belangrijke factor. Wanneer je niet de juiste voeding binnenkrijgt kan het zijn dat je meer last krijgt van haaruitval. Zo kun je last krijgen van haaruitval wanneer je een tekort hebt aan vitamines en mineralen. Daarnaast is ook een gebrek aan ijzer een veelvoorkomende oorzaak.

4. Slechte haarverzorging

Een veelvoorkomende oorzaak van haaruitval bij vrouwen is slechte haarverzorging. Door je haar bijvoorbeeld te krullen of te stijlen stel je het bloot aan hitte. Dit kan ervoor zorgen dat je haar afbreekt of uitvalt. Daarnaast is het dragen van je haar in een strakke staart of vlecht ook niet goed voor je haar. Zorg er daarom voor dat je je haar zoveel mogelijk los draagt of een losse vlecht maakt om haaruitval tegen te gaan.

5. Gebruik van medicatie

Maak je gebruik van medicatie? Dan kan dit de oorzaak zijn van haaruitval. In de meeste gevallen vind je op de bijsluiter van medicijnen of er een risico is op haaruitval. Dat dit op de bijsluiter staat aangegeven betekent niet dat de medicatie ook daadwerkelijk voor haaruitval zal zorgen. Is dit wel het geval? Dan kun je eventueel met je huisarts in gesprek gaan over mogelijkheden om hier wat aan te doen.

Related Posts