Wat zegt de locatie van puisten?

0
Share

Puisten zie je vaak op het gezicht, de borst of de rug. Ze kunnen echter op alle plekken op je lichaam voorkomen. Maar zegt de plek ook iets over de oorzaak? Of over het soort puist? Heet een puist op de ene plek ook anders dan de andere plek?

Puisten in het gezicht

Het gezicht is toch wel de plek waar we het vaakst puistjes zien. Aangezien dit ook nog eens een deel van je lichaam is dat niet tot nauwelijks bedekt wordt, is het ook de plek waar we ons het meest storen aan puistjes. Puistjes in het gezicht kunnen verschillende oorzaken hebben. Vaak is de oorzaak te achterhalen door te kijken naar de plek waar de puistjes zich bevinden in het gezicht:

  • Puistjes verspreid over het hele gezicht

Wanneer de puistjes over het hele gezicht verspreid te zien zijn en er ook mee-eters te zien zijn, is er meestal sprake van acne vulgaris. Acne vulgaris wordt vaak jeugdpuistjes genoemd en komt vooral voor tussen het 15e en het 24e levensjaar.

Zijn er naast puistjes ook rode vlekken, rode bultjes of zichtbare adertjes aanwezig en heb je een volwassen leeftijd? Dan kan er ook sprake zijn van rosacea.

  • Puistjes bij de mond en op de kin

Soms zien we puistjes alleen rondom de mond en op de kin. Vaak zijn er dan ook blaasjes aanwezig. Meestal zien we dit bij vrouwen en in zeldzame gevallen bij mannen of kinderen. Er is dan sprake van een huidontsteking die we dermatitis perioralis noemen. Dit wordt ook wel clownseczeem genoemd.

  • Puistjes op de lippen

Puistjes op de lippen zijn in werkelijkheid vaak kleine blaasjes die in sommige gevallen kunnen lijken op puistjes. Er kan vocht uit de blaasjes komen en het kan behoorlijk vervelend aanvoelen. Dit wordt veroorzaakt door het herpes virus en noemen we een koortslip.

  • Puistjes in de baardstreek

Bij mannen kunnen er puistjes en bultjes ontstaan op de plekken van baardgroei. Dit kan twee redenen hebben. De eerste is scheren. Wanneer er met een onjuiste techniek wordt geschoren kunnen haartjes ingroeien en ontsteken. Dit wordt ook nog weleens scheerbultjes genoemd. Daarnaast kan er ook sprake zijn van een schimmelinfectie. Dit noemen we ook wel baardschimmel of baardschurft.

Dit zijn weliswaar de meest voorkomende puistjes in het gezicht maar er zijn veel verschillende huidaandoeningen van het gezicht. Omdat dit zo zichtbaar is, kan het een flinke impact hebben op het dagelijks functioneren. Een dermatoloog kan je meer informatie geven over een behandeling tegen puistjes in het gezicht.

Puistjes op de rug

Puistjes op de rug komen ook vaak voor. Het kan een vorm van acne zijn. Dit wordt ook nog weleens bacne genoemd. De oorzaak is vaak te zoeken in erfelijke factoren of hormonen. Het kan echter ook komen door wrijving zoals het veelvuldig dragen van een rugtas die over de rug schuurt. Ook vette huidproducten kunnen bijdragen aan puisten op de rug.

Puistjes op de borst/decolleté

 Ook op de borst of het decollete verschijnen regelmatig puistjes. Deze puistjes verschillen meestal niet van de acne vulgaris in het gezicht en vallen onder dezelfde noemer.

Behandeling tegen puistjes

Op welke manier de puistjes behandeld moeten worden is volledig afhankelijk van het soort puist en de oorzaak. Ga er vooral niet zelf mee experimenteren. Milde verzorging en reiniging is belangrijk maar ga voor een daadwerkelijke behandeling naar een specialist op het gebied van huidaandoeningen.

Related Posts