Hoe krijg je een goede balans tussen werk en privé tijdens thuiswerken?

0
Share

De coronapandemie heeft ons laten zien dat veel van ons hun werk ook prima thuis kunnen doen. Zo lang we de beschikking hebben over een computer met internet, is er weinig verschil met werken op kantoor. Sterker nog, het thuiswerken brengt ook grote voordelen met zich; de was kan tussendoor even worden gedaan, de muziek kan lekker aan, geen (lange) reistijd meer naar het werk, in alle rust iets kunnen afmaken zonder te worden gestoord, en nét wat langer in bed kunnen blijven liggen.

Of toch niet?

Thuiswerken is voor veel mensen een uitkomst en een prettige secundaire arbeidsvoorwaarde geworden. Niet voor niets staan nu in vacatureteksten dingen zoals ‘hybride werken’ en ‘twee thuiswerkdagen’. Brengt thuiswerken dan helemaal geen nadelen met zich? Zeker wel, een veel genoemd punt is dat het lastig voor mensen is werk en privé van elkaar los te zien. Waar je eerst die hele duidelijke mentale werk/woon grens had door weg te gaan van werk, naar huis te reizen (hoe lang of kort) en de voordeur binnen te lopen, is die er bij thuiswerken niet. Dat kan erg lastig zijn, want wanneer stop je met werken? En hoe zorg je ervoor dat je mentaal ook ‘uitcheckt’ van werk? Vooral voor mensen die wat kleiner behuisd zijn en in één ruimte werken en wonen, kan dit lastig zijn.

Tips

Maar geen nood, er zijn genoeg tips om de balans tussen werk en privé te vinden. De werkgever speelt daar overigens ook een rol in, daar het (zo is dat in de wet vastgelegd) de taak van de werkgever is om te waken voor de gezondheid van werknemers, zowel mentaal als lichamelijk. Dus als je merkt dat je mentaal vast komt te zitten en je je geïsoleerd voelt, bespreek dat dan met je werkgever.

Overige oplossingen

Er zijn ook wat oplossingen die je zelf kan toepassen. Zo is het een goed idee tussendoor ook even koffiepauzes te nemen en wat anders te doen. Misschien kan je even virtueel kletsen met een collega? En als je klaar bent met werken kan je – als je de mogelijkheid hebt – naar een andere ruimte begeven, zodat je je werk echt “achter je laat”. Ook is het een idee dat je lekker buiten een rondje gaat lopen. Dan boots je een beetje je reistijd-idee na. Een ander idee is om iets te doen waar je echt van ontspant, zoals op de bank liggen met een goede serie, of in een fijne hangmat met frame, die je overal neer kan zetten. Dan kan je echt even helemaal tot rust komen. Zo’n hangmat bestellen heb je ook zo gedaan en je kan ‘m heel handig wegzetten als je er klaar mee bent.

Related Posts