Heb je een inzittendenverzekering nodig of niet?

0
Share

Als je in je eentje in je auto rijdt, zit je toch met een ander gevoel in de auto dan wanneer je auto is volgeladen. Met z’n allen in een auto is niet alleen gezelliger, maar je hebt als bestuurder ook meer verantwoordelijkheden. Je rijdt voorzichtiger, maar het kan natuurlijk altijd voorkomen dat er iets gebeurd. Is het in dat soort situaties nodig om een inzittendenverzekering af te sluiten? We geven je de informatie die je nodig hebt over een inzittendenverzekering en de mogelijkheden die deze verzekering biedt.

Wat is een inzittendenverzekering?

De naam zegt het al een beetje: een inzittendenverzekering biedt dekking als jij óf andere inzittenden licht tot ernstig gewond raken (of komen te overlijden) door een auto-ongeluk. Deze verzekering is een aanvulling op de basisdekking. Daarnaast biedt een inzittendenverzekering ook dekking aan de beschadigde spullen die je in je auto had liggen. Deze extra verzekering kun je afsluiten bij zowel een WA-verzekering, beperkt casco verzekering of je All risk autoverzekering. Een ander voordeel, en misschien wel het grootste voordeel van deze verzekering, is dat er niet wordt gekeken naar wie het ongeluk heeft veroorzaakt. Hierdoor is er sprake van een snelle schadeafhandeling en schade-uitkering.

Er bestaan twee soorten inzittendenverzekeringen:

  • De schade inzittendenverzekering
  • De ongevallen inzittendenverzekering

De schade inzittendenverzekering

Een schade inzittendenverzekering is uitgebreider dan een ongevallen inzittendenverzekering. Bij een schade inzittendenverzekering wordt de daadwerkelijke schade vergoed, in plaats van een vast bedrag. Als je een auto-ongeluk krijgt en je kunt na dit ongeval niet meer je werk uitoefenen, dan vergoed de schade inzittendenverzekering de werkelijke schade van de bestuurder en passagiers. Dit wordt ook vergoed als je zelf de schade hebt veroorzaakt. Daarnaast wordt bij deze verzekering ook de schade aan eigendommen verzekerd.

De ongevallen inzittendenverzekering

Bij een ongevallen inzittendenverzekering wordt er een vast bedrag uitgekeerd als je letsel oploopt door een (verkeers)ongeval met de auto en je door dit ongeval overlijdt of blijvend invalide raakt. Bij deze verzekering moet het gaan om lichamelijk letsel dat medisch vast te stellen is. Is er sprake van blijvende invaliditeit? Dan hangt de hoogte van het bedrag af van het lichaamsdeel waaraan je invalide raakt. De mate van invaliditeit speelt ook mee.

Deze dekking geldt zowel voor de bestuurder als voor de inzittenden. Bij een ongevallen inzittendenverzekering maakt het niet uit wie het ongeval veroorzaakt. Ook bij deze verzekering maakt het niet uit wie het ongeval heeft veroorzaakt. Hierdoor hoef je niet te wachten tot er duidelijk is wie de schuldige is. Het bedrag waarvoor je verzekerd bent, wordt uitgekeerd. Er zijn daarbij ook situaties waarin de verzekering niet uitkeert. Dit kan bijvoorbeeld voorkomen als er alcohol is gedronken door de bestuurder, of als de bestuurder zonder of met een ongeldig rijbewijs heeft gereden.

Extra informatie over de inzittendenverzekering

Het is niet verplicht om een inzittendenverzekering af te sluiten naast je standaard autoverzekering. Het voordeel van deze extra verzekering is wel dat je verzekerd bent bij schade bij een verkeersongeval waarbij jij of de inzittenden letsel oplopen of schade hebben aan spullen. Of je besluit om een inzittendenverzekering af te sluiten, is helemaal aan jou. Veilige reis gewenst!

Related Posts