Een conflict met de belastingdienst is voor sommigen een ver van m’n bed show, maar komt toch zeer regelmatig voor. Dit kan zowel op particulier als op zakelijk niveau gebeuren. Dit is natuurlijk wel iets dat je altijd wil voorkomen. Met name ook omdat de Belastingdienst een grote en niet zo’n flexibele organisatie is. Je komt hier niet zomaar mee in gesprek, en het oplossen van een conflict gaat niet zo makkelijk. Daarnaast kan een conflict leiden tot hoge boetes. Maar wat moet je doen wanneer je toch in zo’n conflict terecht komt? Check hieronder onze tips!
Zakelijk of particulier conflict
Je zou wellicht denken dat het als particulier vrij lastig is om in conflict te komen met de belastingdienst. De toeslagenaffaire heeft echter aangetoond dat het wel degelijk mogelijk is. Veel mensen zijn hierdoor gedupeerd, en nu in conflict met de Belastingdienst. Het gaat hierbij bedragen die oplopen tot boven de honderdduizend euro. Het is zeker niet altijd kinderspel.
Over ondernemers die in conflict zijn met de belastingdienst hoor je veel vaker, maar ook dit komt regelmatig voor. Met name zzp’ers worden nog weleens benadeeld, of raken op een andere manier in conflict. Een grote oorzaak hiervan zijn de vele wet- en regelgevingen waar je in dit land mee te maken hebt. Zo’n conflict is altijd heel vervelend. Het kost je namelijk kostbare tijd en energie. Een ander nadeel is dat de Belastingdienst voor ondernemers veel strenger is dan voor particulieren. Je wordt niet gewaarschuwd, maar krijgt direct een boete. Die boetes zijn ironisch genoeg ook de meest voorkomende reden van deze conflicten.
Welke opties zijn er?
Stel dat jij ook in de situatie terechtkomt dat je een conflict hebt met de Belastingdienst. Welke opties heb je dan? De drie belangrijkste hebben we uitgelicht.
- Bezwaar maken. Je kan altijd bezwaar aantekenen tegen een aanslag van de Belastingdienst. Het is wel goed om te weten dat dit alleen mogelijk is bij een definitieve aanslag. De belastinginspecteur doet hierover dan uitspraak.
- Wanneer je bovenstaande hebt gedaan en je bent het nog steeds niet eens met het oordeel, dan kun je ook hier tegen weer in beroep gaan. Hierbij moet je dan wel naar de rechter. Dit kost je wel veel tijd, en als je verliest ook geld. Denk hier dus altijd goed over na en overleg met een jurist.
- Een fiscaal compromis. Dit is vaak ook mogelijk, en hiermee voorkom je een gang naar de rechter. Je betaald hierbij een deel van het bedrag, en spreekt af dat de kwestie is beëindigd. De Belastingdienst doet dit natuurlijk alleen bij complexe en langlopende zaken, en wanneer beide partijen bij de rechter kans maken. Ook hiervoor is het verstandig om te overleggen met een jurist.
Schakel goede hulp in
Wanneer het conflict niet op te lossen is en uit de hangt dreigt te lopen, of wellicht al in een eerder stadium, is het aan te raden om de hulp van een fiscaal advocaat in te schakelen. Deze kan altijd objectief naar de situatie kijken, en je adviseren wat het beste te doen. Dit bespaart tijd, veel gedoe en vaak ook geld. Bovendien voorkom je hiermee procedures die je niet kan winnen. FT-advocaten is hierin gespecialiseerd, en dus een goede keuze.