We hoeven de krant maar open te slaan of de radio en tv aan te zetten en je wordt er al mee om de oren geslagen: het zijn dure tijden. Door de oorlog in Oekraïne zijn de olie en gasprijzen door het dak gegaan, waardoor ook andere producten in razend tempo duurder zijn geworden. Ondanks de diverse overheidsmaatregelen kunnen veel mensen niet meer rondkomen. Wellicht val jij ook onder die categorie. Maar wie schakel je in als je financiële problemen hebt? In dit artikel vertellen we je het.
De definitie van financiële problemen
Belangrijk is het om te weten wanneer je nou precies in de financiële problemen zit. Herken je één van de onderstaande punten bij jezelf, dan is het tijd om in actie te komen. Daarover later meer.
- Je hebt een probleem als je voor een langere periode je rekeningen niet kan betalen.
- Je hebt ook een probleem als je (hierdoor) meer dan één achterstand van betaling hebt.
- Er is zeker een financieel probleem als je met de betaling van je vaste lasten (denk hierbij aan hypotheek, nutsbedrijven, verzekeringen of huur) meer dan 2 maanden achterloopt.
- Het kan ook problematisch worden als je geen eigen geld hebt om je schulden mee af te betalen.
- Als je van alle bovenstaande punten enorm in de stress komt.
Bureau Krediet Registratie
Ben je het overzicht kwijt van al jouw schulden, dan kun je kijken bij het Bureau Krediet Registratie (kortweg: BKR). Hier worden van iedere Nederlander de schulden geregistreerd. Het gaat hier om persoonlijke leningen, doorlopende kredieten, klantenkaarten, creditcards. Maar ook als je op afbetaling koopt (meer dan 250 euro).
Een hypotheek valt er in principe buiten: pas bij een betalingsachterstand van 3 maanden of meer. Ook huur, energie- en studieschulden worden niet bij het BKR geregistreerd.
Bewindvoering
Een belangrijke stap die je kunt zetten om je financiële problemen op te lossen is jezelf onder bewindvoering te laten plaatsen. Als je in Amsterdam woont heb je bijvoorbeeld bewindvoering Amsterdam, maar in elke gemeente in Nederland is dit natuurlijk mogelijk.
Een bewindvoerder neemt je hele financiële handel en wandel over. Deze persoon zorgt dat alle vaste lasten voor jou betaald worden. Ook regelt hij of zij, in overleg met jou natuurlijk, dat er betalingsregelingen worden afgesloten met jouw schuldeisers. Een klein bedrag krijg jij dan elke keer op je rekening om van te leven. De bewindvoerder zorgt er ook voor dat jij geen nieuwe schulden meer kan maken.
Het grote voordeel van bewindvoering is, dat de schuldeisers niet rechtstreeks bij jou aankloppen, maar bij de bewindvoerder. Zo kan jij de financiële stress loslaten. Het traject van bewindvoering is ook vaak sneller afgerond dan de schuldhulpverlening bij de gemeente: zo’n 4 maanden tegen 3 jaar.