Veel fotografen zijn online niet goed vindbaar. En dat is hartstikke zonde. Want veel mensen zoeken online, dus in Google, naar een fotograaf. Bijvoorbeeld om hun bruiloft te laten fotograferen of omdat ze een nieuwe profielfoto voor hun LinkedInprofiel nodig hebben. Kortom, er zijn vele kansen om als fotograaf online je doelgroep te bereiken. Maar hoe doe je dat dan? In dit artikel geven we je daar enkele must-have tips voor.
Start met een zoekwoordenonderzoek
De eerste stap van het beter vindbaar worden in Google is het uitvoeren van een zoekwoordenonderzoek. Hierbij ga je op zoek naar weke zoekwoorden je doelgroep in Google gebruikt als ze naar jouw fotografiediensten zoeken.
Gelukkig zijn er handige tools die je kunt gebruiken om veel zoekwoorden in één keer te vinden. Enkele voorbeelden van dit soort tools zijn:
Sommige tools kun je een aantal dagen gratis uitproberen of bieden de mogelijkheid om dagelijks gratis een beperkt aantal zoekwoordsuggesties te krijgen.
Ons advies is om een gratis proefperiode af te sluiten. Daarmee kun je het zoekwoordenonderzoek in één keer uitvoeren zonder dat het je geld kost en zonder dat je hoeft te wachten voordat er een nieuwe dag is aangebroken om een aantal zoekwoordsuggesties te krijgen.
Breng de klantreis in kaart met het zoekwoordenonderzoek
De klantreis is de reis die je doelgroep aflegt vanaf het moment dat er een behoefte aan fotografie ontstaat tot het moment dat ze een dienst bij afnemen. Bij het zoeken naar zoekwoorden is het aan te raden om de gehele klantreis uit te werken en bij iedere fase zoekwoorden te zoeken.
Zo wordt er bijvoorbeeld niet alleen gezocht op ‘bedrijfsfotograaf’, ‘familiefoto laten maken’ en andere hieraan gerelateerde termen. Er wordt namelijk ook gezocht op ‘wat kost een fotograaf’ en ‘fotoshoot tips’.
Door in de verschillende fasen van de klantreis zichtbaar te worden is de kans veel groter dat je doelgroep je vindt voordat ze al hebben besloten om daadwerkelijk een fotograaf in te huren. Op die manier kun je je concurrenten dus een stap voor zijn en eerder zichtbaar worden.
Vergeet niet om de online concurrentie te onderzoeken
Nadat je relevante zoekwoorden in kaart hebt gebracht, is het belangrijk om de online concurrentie te onderzoeken. Ook hiervoor kun je de eerder genoemde tools gebruiken. Met de online concurrentie bedoelen we niet zozeer of je te maken hebt met veel concurrenten of dat concurrenten met een groot bedrijf hebben. Nee, we hebben het dan over dat je onderzoekt of het haalbaar is om op pagina 1 in Google te komen. En dan specifiek in de gratis zoekresultaten.
Door het onderzoeken van de online concurrentie krijg je een goed beeld van de haalbaarheid om tussen de gratis zoekresultaten te ranken en of het zinvol is om je marketingbudget hieraan te besteden of dat je beter andere online marketingkanalen kunt gaan benutten.
Schrijf relevante content waarmee je op de klantreis inspeelt
Doordat je het zoekwoordenonderzoek hebt uitgevoerd weet je waar je doelgroep online naar zoekt en kun je daar met relevante content op inspelen. Het maken van content is iets dat veel tijd kost, dus het is aan te raden om content op meerdere manieren in te zetten. Een voorbeeld:
- Je schrijft een SEO websitetekst die je op je website plaatst
- De tekst knip je op in kleine posts en herschrijf je iets zodat ze geschikt zijn voor sociale media
- De SEO tekst gebruik je als script voor een video die je op YouTube plaatst
- Je herschrijft de websitetekst naar een blog en plaats het op een andere blogsite waar je doelgroep zich ook bevindt.
Snap je wat we bedoelen? Met één stuk content en een beetje creativiteit kun je heel veel extra content creëren.
Bouw aan je online autoriteit
Dit punt is van belang als je hebt besloten om te investeren in het verbeteren van je vindbaarheid in Google (in de gratis zoekresultaten). Het bouwen aan je online autoriteit betekent dat je op zoek gaat naar mogelijkheden om linkjes naar je website te vergaren.
Denk bijvoorbeeld linkjes van sites zoals:
- Startpagina’s
- Blogsites
- Persberichten
Door linkjes vanaf andere websites te vergaren krijg je in de ogen van Google steeds meer autoriteit. Andere websites geven met een link jouw website als het ware een stem. En net zoals het bij verkiezingen werkt, zorgen meer stemmen voor een hogere positie.
Hulp nodig?
Vind je het lastig om de online marketing voor jouw bedrijf in te richten? Of heb je hulp nodig bij het uitwerken van een online strategie? Dan raden we je aan om een online marketingbureau in te schakelen. Dit soort bureaus zijn dagelijks in de weer het alles wat met online marketing te maken heeft en kunnen je van een goed advies voorzien en eventueel het werk voor je uitvoeren.