Hoe bouw je een mancave?

0
Share

What’s in it for me?

Me-time, we hebben er met z’n allen nood aan om nu en dan tijd voor onszelf te maken. Het geeft je energie om met hartstocht de dagelijkse taken en uitdagingen op te nemen. Het is zeker niet altijd eenvoudig de ruimte te vinden om jou die persoonlijke tijd toe te eigenen. We komen nu eenmaal niet makkelijk onderuit aan een druk leven met werk, kinderen, sociale contacten en nog meer werk in en rondom het huis. Maar wat te denken van een plek dichtbij huis om te ontsnappen aan de dagelijkse realiteit? De mancave voor jouw vriend, geliefde of man is meteen de tegemoetkoming aan me-time voor jezelf.

Mancaves zijn er in diverse uitvoeringen, om een hobby te beoefenen of als ontspanningsruimte. Vaak wordt daarbij een garage, zolderkamer of andere vrije ruimte gaandeweg omgetoverd tot een – voor mannen – uitnodigende plaats waar het fijn toeven is. We bekijken de mogelijkheden en soorten, hoe je aan de slag gaat en met welke accessoires je een uitnodigende sfeer kan scheppen. Naarmate je de voordelen leert kennen, zal je ervan overtuigd zijn dat dit het meest attente cadeau voor hem, maar ook jouzelf is.

Een grot vol plezier en vertier

De hobbyruimte

We starten onze expeditie doorheen de mogelijkheden door even stil te staan bij mogelijke hobby’s. De inrichting voor deze context is erg populair. Mannen worden nooit groot wordt wel eens gezegd. Ze lijken verknocht aan bepaalde bezigheden of hobby’s die je misschien associeert met adolescenten of zelfs tieners. Een klassiek voorbeeld zijn de blokjes van Lego. Sommigen kunnen er moeiteloos uren aan spenderen, maken er de prachtigste unieke creaties mee en beschouwen ze terecht als meesterwerken die met zorg geëtaleerd moeten worden. Onder dezelfde noemer zijn er liefhebbers van modelbouw of -spoor. Anderen hebben hun hart dan weer verloren aan films of games. Deze hobby’s vereisen accessoires zoals bijvoorbeeld aangepast zitcomfort of een gesofisticeerde geluidsinstallatie die zorgen voor een totaalbeleving. Voor de hobbyisten die handig zijn met brommers, auto’s of tegenwoordig ook wel elektronica en domotica zal je vaak wat meer plaats nodig hebben.

De ontspanningsruimte

Rijden en drinken gaan niet samen. Dus hoe geweldig klinkt het niet om een mancave tot kroeg om te vormen. Je nodigt er naar wens vrienden uit, bent niet gebonden aan regels en horecaprijzen en zit comfortabel op een kruk of bank. Bovendien luister je er naar de muziek of kijkt er naar die sportwedstrijd die je zelf verkiest. Het enige wat de mannen zelf dienen te voorzien zijn de drankjes en versnaperingen. Kan je hulp gebruiken bij de aankleding van jouw mancave, dan vind je vast bondgenoten bij zijn vrienden om samen iets geweldig te bouwen.

De klus klaren

De basisuitrusting

De ruimte staat op zichzelf, kan bij voorkeur gesloten worden en beschikt het liefst over een Wi-Fi verbinding. Vanzelfsprekend zijn de nodige elektriciteitsaansluitingen voorzien en kan er mobiele verwarming worden geplaatst. De heren wensen natuurlijk comfortabel te zitten. Tenzij het een cave betreft voor diehard gamers of filmfanaten, volstaat een bank die alle vrienden van een knus plekje kan voorzien. Enorm populair zijn de varianten die gemaakt worden van houten pallets. Dit vereist enkel wat schroeven om de constructie te bouwen en enkele zachte kussens om het bankstel aan te kleden. Drankjes, snacks, gezelschapspellen of andere items dienen ergens op geplaatst te kunnen worden. Een houten plank op enkele lege kratten is het absolute minimum. Een tafeltje of leeg wijnvat zijn stijlvoller.

De onontbeerlijke accessoires

Een koelkast of zelfs koel- vriescombinatie mag zeker niet ontbreken. Deze laatste zorgt voor de nodige verfrissing in de vorm van ijs tijdens zomeravonden en houdt frituurhapjes verborgen om de honger te stillen. Een radio of geluidsinstallatie is ook een must. Stil op de achtergrond of luid indien er uit de bol wordt gegaan. Sommigen geven er de voorkeur aan om er een televisie te plaatsen; bijvoorbeeld het toestel dat vervangen werd in de woonkamer, maar nog prima dienst kan doen. Je tovert er zowel muziekzenders als sportwedstrijden mee en alles staat in gereedheid wanneer er een EK, WK of ander groots event te gebeuren staat. Een spelconsole is sowieso een welkom cadeau voor de mancave en biedt ook entertainment voor de minder doorgewinterde gamer. Aan de wanden of deur kunnen themaposters of reclameborden en -attributen aangebracht worden. Een dartbord, pokertafel of gitaar zijn ook klassieke sfeermakers.

Van idee tot uitvoering

Een mancave aan jouw partner cadeau doen vereist geen compromissen, wel integendeel. Voortaan geen ongenoegen meer over onopgeruimd hobbymateriaal, slordigheden, storende muziek en discussies over wat er die avond op TV te zien zal zijn. Een mancave is een organisch gegeven en kan verder evolueren zodra er een solide basis is gelegd. Overdenk de meerwaarde die het aan jullie relatie zou toevoegen en steek de handen uit de mouwen om met voorgaande tips aan de slag te gaan!

Related Posts