5 tips voor zelfontwikkeling en zelfontplooiing

0
Share

Persoonlijke ontwikkeling is een breed begrip. Soms is het ook wel zakelijk gericht, maar de basis is toch de ontwikkeling van jezelf, het opdoen van kennis over hoe jij denkt en functioneert. Wil jij je ook verder ontwikkelen, maar weet je nog niet hoe? We geven je een paar concrete ontwikkeltips.

1. Meditatie of yoga

Mocht je nu meteen bang zijn in de zweverige hoek terecht te komen, dan kunnen we je geruststellen. O.a. meditatie en yoga zijn manieren om meer aan jezelf toe te komen, en de rest om je heen even op de pauzestand te zetten. Zeker als je dit combineert met een stukje coaching of begeleiding geef je jezelf echt ruimte om aan jezelf te werken, voor zover nodig uiteraard.

2. In gesprek gaan

Je kunt denken dat je veel zelfkennis hebt, maar bedenk dat je je dat deels zelf ook hebt wijsgemaakt. Je wil namelijk liever niet de mindere kanten van jezelf horen. In gesprek met anderen, die open en eerlijk met jou communiceren, en durven doorvragen, kan je soms niet anders dan in de spiegel kijken. Dat kan confronterend zijn, maar leert je veel over jezelf. Zoek dus mensen die graag echt in gesprek gaan, en niet bang zijn om zichzelf volledig te openen.

3. Lezen

Je kunt ook enorm veel leren, over de wereld, over communicatie, over strategieën en over jezelf, door veel te lezen. Dat kan een zelfhulpboek zijn, maar dat hoeft niet. Een boek als het Mindset boek kan je ook nog eens helpen om veranderingen in gang te zetten. Dat gaat bijvoorbeeld makkelijker als je inziet wat jouw patronen zijn en hoe je daar los van komt. Je leert ook hoeveel invloed verwachtingen op je handelen hebben. Verwachtingen van anderen, maar vooral ook (hoge) verwachtingen van jezelf.

Mensen met een growth mindset, of in ieder geval een positieve mindset, zien tegenslagen en uitdagingen als kansen om te leren en hun vaardigheden te verbeteren. Naarmate ze ervaring en kennis opdoen, bijvoorbeeld door zichzelf in te lezen in een growth mindset boek, zal hun intelligentie, kennis en zeker ook hun zelfvertrouwen toenemen. Als gevolg hiervan zullen ze meer tijd besteden aan de oefeningen en leersituaties wat zal leiden tot hogere prestatieniveaus.

4. Doelen stellen

Soms leven we er maar op los, in die zin dat er niet echt een plan aan ten grondslag ligt. Moet dat dan? Nee, zeker niet. Maar als je stappen vooruit wilt zetten, is het wel een goede basis, en een stok achter de deur. Met SMART-doelen maak je het voor jezelf concreter als je iets anders, iets meer wilt bereiken in het leven.

5. Ontspan

Persoonlijke groeit kan makkelijker zijn dan je denkt. Zeg eens nee, doe eens niets, en neem wat meer tijd om in de natuur te zijn. Waai eens uit op het strand in het bos. En kijk er niet gek van op als je opeens een inzicht krijgt.

Related Posts