Hoe creëer je een goede nachtrust?

0
Share

In de huidige tijd gaat alles erg snel, je hoofd heeft een heleboel prikkels te verwerken, sommige mensen zeggen wel meer dan 100.000 per dag. Tweehonderd jaar geleden verwerkten mensen dat aantal prikkels per jaar. Er komt dus echt heel veel op je hersens af en een hele goede manier om te zorgen dat je hiermee om kan gaan, is door  in ieder geval een goede nachtrust te hebben. Maar hoe creëer je dat nou precies? Hieronder leggen we een paar belangrijke aspecten uit.

Rust voor het slapen gaan

Heel veel mensen zijn bezig met een scherm voor het slapen gaan, nog even op hun telefoon of tablet iets kijken of opzoeken. Anderen kijken weer naar een heel groot televisiescherm, kleintjes zijn steeds minder te koop, iedereen wil een grote. Die schermen staan vaak ook nog erg fel. Dat vindt je hoofd helemaal niet fijn, zeker niet voor het slapen gaan. Er gebeurt dan te veel wat je hersenen niet goed meer aan kunnen en wat onrust brengt voor het slapen. Je kan beter rustig ademhalingsoefeningen gaan doen, yoga of meditatie, zodat je echt niets meer binnen krijgt van je omgeving. Het kan regelmatig lastig zijn om daar de rust in te vinden, een goede oplossing is dan om te gaan lezen van papier. Je hersenen krijgen dan wel iets op hun bordje, maar het beweegt niet, het ‘schreeuwt’ niet en het geeft geen licht. Je hersenen kunnen zich dan al een heel stuk rustiger voorbereiden op de nacht.

Een goed bed

Natuurlijk zijn een goed bed en een goed kussen essentieel voor een goede nachtrust. Lig je in een verkeerde houding, doordat je matras een deuk heeft bijvoorbeeld, doordat je de bodem voelt, of omdat je kussen te  hard is, dan kan je lijf niet goed ontspannen en daarmee je hersenen ook niet. Er zijn heel veel onderzoekers en bedrijven bezig om te kijken hoe ze een bed en kussen zo goed mogelijk kunnen maken voor ieder afzonderlijk lijf. Slim is om naar  een beddenspecialist te gaan zoals beddenwinkel Amsterdam en je goed voor te laten lichten. Het kost wat, maar een goed bed en een goed kussen dragen echt bij aan een goede nachtrust en daar heb je iedere dag plezier van.

Rustige omgeving 

Al heb je rustig  gemediteerd en heb je een uitstekend bent, als je omgeving herrie veroorzaakt, kunnen je hersenen nog steeds geen rust pakken. Zorg dus voor zo min mogelijk omgevingsgeluid. Ga niet aan een snelweg wonen, of boven een nachtclub, want dat komt je nachtrust echt niet ten goede. Natuurlijk woont niet iedereen afgezonderd in een rustig bos, er zijn helaas toch vaak veel geluiden ’s nachts in het dichtbevolkte Nederland. Wat dan toch goed kan helpen zijn goede oordoppen, daarmee reduceer je het geluid dat je hersens moeten verwerken enorm en geef je ze dus meer rust.

Lekker slapen

Heb je je rustig voorbereid op het slapen, heb je een goed bed met een goed kussen, heb je geen schermen meer voor je gehad en is alles om je heen stil, of ieder geval hoor je (bijna) niets meer? Dan heb je het al heel goed voor elkaar om goed te gaan slapen en je hersenen de rust te geven om alle binnengekomen prikkels te gaan verwerken. Je zult zien dat je dan iedere dag een stuk frisser op staat en de dag met veel energie tegemoet kan treden. 

Related Posts