Is je BMI echt zo belangrijk?

0
Share

Wie grond wil leven doet er goed aan om zijn BMI goed in de gaten te houden. Dat heb je vast wel eens gehoord of gelezen, maar wat is je BMI precies en waarom is het zo belangrijk voor je gezond? Dat lees j hier

Wat is je BMI?

BMI is een afkorting voor Body Mass Index. Dit is de verhouding tussen uw lengte en gewicht. Uw BMI wordt gebruikt om het gezondheidsrisico van deze verhouding tot uw lichaam te bepalen. Met een simpele formule kunt u uw BMI berekenen. Je kan er ook voor kiezen om gebruik te maken van een online tool. berekenen.nl heet het namelijk mogelijk gemaakt om online je BMI te berekenen.

Hoe belangrijk is je BMI?

Sinds de invoering van het BMI als gezondheidsmaatstaf is deze methode voor het meten van gezondheid eigenlijk niet meer uit het land te denken. Bij de dokter, in de sportschool, bij een onderzoek in het ziekenhuis, overal hoor je het BMI wel voorbij komen, maar hoe belangrijk is het eigenlijk? Het BMI is dé maatstaf om te kijken naar de gezondheidsrisico’s die je loopt. Hoe hoger je BMI, hoe meer vet, hoe ongezonder iemand is. Je kan het dan ook zien dat iemand met een hoog BMI een groter risico loopt. Daarom letten doctoren altijd op het BMI van iemand aangezien ze dat gebruiken als maatstaf.

De twijfels rondom het BMI

De laatste tijd is het BMI steeds vake zin het nieuws. Er komen namelijk steeds meer twijfel of het wel juist is om alleen naar het BMI te kijken. Als eerste graadmeter voor een onderzoek is het BMI zeker geschikt, het meet namelijk hoeveel vet zich in een lijf bevindt en dat is heel erg belangrijk om te weten. Een nadeel van het BMI is dat het niet echt laat zien waar het vet daadwerkelijk zit. Een verdeling op het lichaam is namelijk heel erg belangrijk. Vooral de hoeveelheid buikvet hangt samen met grote gezondheidsrisico’s zoals diabetes, vaatziekten, trombose en zelfs kanker. Daarom is het slim om naast het berekenen van je BMI ook de taille te meten om te zien of je gezond bent.

Wanneer heb je een gezond BMI?

Zoals wij hierboven al aangaven is de BMI een internationaal gebruikte maat die laat zien of je een gezond gewicht hebt in verhouding tot je lengte. De BMI geeft een inschatting van hoe gezond je lichaamsgewicht is, maar hoe wanneer heb je eigenlijk een gezond BMI? Voor volwassenen ligt een gezond BMI tussen de 18,5 en de 25. Maar dit geldt niet voor iedereen. Voor ouderen en kinderen gelden andere grenzen voor ondergewicht, overgewicht en een gezond gewicht. Het is dus niet zo dat er een bepaald getal is wat iedereen moet halen. Het BMI is voor ieder persoon verschillend, het is namelijk afhankelijk van een heleboel factoren. De BMI bereken tools geven dan wel een goede indicatie, maar zoals wij net ook al aangaven is het per persoon heel erg verschillend. Je hoeft er dus niet altijd vanuit te gaan dat je een ongezond gewicht hebt. Je zou het daarnaast ook altijd met je huisarts kunnen bespreken wanneer je twijfelt.

Related Posts