Tips om glutenvrij te koken en bakken

0
Share

Glutenvrij bakken en koken: gezond en met deze tips erg snel en veilig!

Het is steeds populairder aan het worden in Nederland: glutenvrij koken en bakken. De gerechten zijn divers, lekker en ook snel klaar te maken. Helaas denken veel kookliefhebbers nog precies het tegenovergestelde en beginnen ze er niet aan. Of ze kopen de overprijsde glutenvrije gerechten uit de winkel. Zonde is dat natuurlijk! Hier zijn daarom de volgende bruikbare tips om glutenvrij te koken en bakken met je zelf ingekochte ingrediënten. We hebben ervoor gezorgd dat de tips gelijk ingezet kunnen worden door je en je kan dus snel een glutenvrije sterrenchef worden op die manier en je gasten verrassen. Bijvoorbeeld met een glutenvrije lasagne, glutenvrij brood of risotto bij je volgende diner!

Tip 1: Handen altijd wassen voordat je begint met bakken!

Nog voordat je begint met de bereiding van je glutenvrije gerechten is het van belang om te zorgen voor schone handen en een schone werkomgeving. Hierdoor weet je zeker dat er geen gluten te bekennen zijn en kan je met een gerust hart beginnen met het bereiden van een glutenvrije maaltijd. De bereiding ervan werkt meestal hetzelfde als bij een traditioneel, glutenvrij gerecht. Als je eenmaal begonnen bent, dan zou het glutenvrij koken dus erg vertrouwd aan moeten voelen voor je. Vooral als je al erg vaak in de keuken te vinden bent, dan zit er weinig verschil tussen.

De tweede tip: ingrediënten en gerechten apart bereiden van de rest

Heb je eenmaal al je ingrediënten gekocht, dan moet je er altijd even voor zorgen dat ze ook tijdens het kookproces van A tot Z niet in contact komen met de rest van de ingrediënten. Pak bijvoorbeeld aparte pannen en gebruik aparte tafels of delen van het aanrecht. Neem daarnaast de tijd voor de gerechten en kook deze een voor een, in plaats van te multitasken. Wil je glutenvrij brood en ook nog is brood mét gluten maken, maak dit dan met een tijdspanne ertussen.

Een derde en laatste tip: voorkom besmetting door oude verpakkingen niet hergebruiken

Om te zorgen dat je bij de volgende baksessie niks besmet is het aan te raden om altijd nieuwe verpakkingen te gebruiken voor je glutenvrije ingrediënten. Dus pak verpakkingen erbij die nog niet aangebroken zijn zodat je er voor zorgt dat er niks besmet raakt. Je zal de eerste niet zijn die het overkomt: een oude verpakking is toch in contact geweest met gluten en is nu “besmet”. Dan is het gerecht niet meer glutenvrij en dit kan weer leiden tot een allergische reactie.

De rode draad: veilig en voorzichtig. Dan zorg je altijd voor een glutenvrij succes!

Je kan waarschijnlijk nu al concluderen dat glutenvrij koken wat moeilijker is dan “normaal” koken. Maar als je voorzichtig te werk gaat en alles altijd goed voorbereid, dan staat jou lekkere gerecht zo op tafel, volledig glutenvrij! Nu nog zorgen dat de mensen zonder gluten allergie er van af blijven natuurlijk.

Related Posts