Waarom het goed is voor kinderen om in een zandbak te spelen

0
Share

Wist je dat zand het meest gebruikte en meest aantrekkelijke speelgoed is voor kinderen? Natuurlijk is zand gratis, meestal vrij schoon, en heeft het een geweldige spel- en ontwikkelingswaarde! Een zandbak is dus ideaal voor elk gezin met jonge kinderen.

In het voorjaar zie je dat de ouders op de eerste lentedag naar het strand zijn gegaan. Schop, emmer, zandvorm en hark steken uit de big bag of kar. Als de zee warmer wordt en het weer beter wordt, zie je de zandstructuur de kustlijn naderen. Daarvoor sleepten de kinderen water heen en weer over het strand naar hun gebouwen.

Wat maakt dat kinderen graag met zand en water spelen?

Ten eerste is zand een natuurlijk materiaal dat vele vormen kan aannemen. Er zijn droog zand, zacht zand, warm zand, koud zand, nat zand, doorweekt zand en zand met verschillende structuren, zoals meerdere steentjes, schelpen, rood zand, grijs zand, geel zand, wit zand, maar er zijn ook deeltjes Gevormd zand.

Uitdagingen zoeken met zand

In een zandbak kun je met zand graven, je kunt bergen bouwen uit zand, in het zachte zand spelen, vallen, rennen of het door je vingers laten gaan, het is allemaal prachtig. Maar je kunt er nog veel meer mee. Door het hardere zand te mengen met water, een potje vullen of een emmer gebruiken om prachtige structuren en zandsculpturen te maken.

De waarde van ‘zandsculptuurspellen’ is erg hoog, omdat kinderen het kunnen gebruiken om hun creativiteit te ontwikkelen. In vergelijking met gewone kant-en-klare vormen (zoals sterren of vissen) kunnen ze een meerwaarde hebben bij het spelen in het zand. Net als schelpen, stenen, ijslollystokjes en voorwerpen die in de zee worden gevonden. Deze zie je vaak in forten, kastelen en zitkuilen op het strand.

Ongelooflijke creativiteit met zand

Het verbazingwekkende is dat kinderen, als ze eenmaal zand in hun handen hebben, hun ongelooflijke creativiteit de vrije loop kunnen laten en alleen kunnen spelen. Zand is ook erg belangrijk voor de ontwikkeling van alle zintuigen. De huid neemt meer dan 95% van ons lichaam in beslag. De huid heeft zintuiglijke stimulatie nodig om het waar te nemen. Kinderen die een verscheidenheid aan natuurlijke materialen verstrekken, zullen zich ook fysiek en emotioneel beter voelen.

Zand daagt je uit om de wereld van zin, structuur, samenwerking, zelfontplooiing en begrip van de elementen water, vuur, lucht en aarde te verkennen. Het leren van het eigen reukvermogen, gevoel, smaak, gehoor en zicht zal leiden tot een positieve ontwikkeling van kinderen in alle opzichten.

Onze rol is alleen om materialen aan te bieden en dan los te laten wat kinderen ermee doen. Dan kan het zijn eigen gratis spellen ontwikkelen. Als we te veel opleggen en te veel geven in dat spel, verliest het kind zijn interesse. Soms horen we ouders zeggen dat hun kinderen niet spelen. Overmatige stimulatie is meestal de oorzaak van deze situatie. Te veel toewijding en te veel bemoeienis, hoe vriendelijk ook!

Related Posts