Wat doet een kindercoach?

0
Share

Iedereen zit wel eens niet lekker in zijn of haar vel, dit geldt ook voor onze kinderen. Het hoort bij het opgroeien en zal vaak ook na verloop van tijd overgaan. Houdt dit echter voor een langere tijd aan en voelt jouw kind zich angstig, boos of verdrietig, dan kan het verstandig zijn om een bezoek te brengen aan een kindercoach. Maar wat doet een kindercoach nu precies en hoe kan het jouw kind helpen?

Laagdrempelige hulp

Een kindercoach is gespecialiseerd in de opvoeding, de ontwikkeling en het gedrag van kinderen. Ze bieden hulp aan kinderen, maar ook als ouder zijnde kan je bij een kindercoach terecht. Deze vorm van hulp is vaak kortdurend en daarnaast is het erg laagdrempelig, wel zo fijn als jouw kind met zichzelf in de knoop zit. Tijdens de sessies wordt er veelal gekeken naar oplossingen voor het probleem en niet zo zeer naar het probleem zelf. Op wat voor manier kan jouw kind hiermee omgaan en welke kwaliteiten van hem of haar helpen hierbij. Met als uitkomst een kind die steviger in z’n schoenen staat en vaak ook lekkerder in z’n vel zit.

Wanneer aankloppen bij een kindercoach?

Je kan zonder verwijzing naar een kindercoach op momenten dat het even niet zo goed gaat met jouw kind. Zijn er woedeaanvallen of is er een dierbare overleden en kan jouw kind niet goed omgaan met de emoties die daarbij komen kijken? Of wordt jouw kind gepest en is daardoor erg verlegen en onzeker? Ondanks dat dit problemen zijn die horen bij het opgroeien, kan het fijn zijn om er met een professional over de praten. Vaak leren kinderen hiermee om te gaan door hun ouders of door het zelf te ervaren, maar soms is dit lastig en is er hulp bij nodig.

Gevoelig voor prikkels

Ook kan je met een hogersensitief kind langsgaan bij de coach. Is jouw dochter of zoon heel gevoelig voor prikkels uit de omgeving en sneller van slag? Dan kan het zijn dat jouw kind hooggevoelig is. Kinderen die hoogsensitief zijn denken langer na over dingen en zijn heel gevoelig. Het kan soms lastiger zijn om bepaalde emoties of waarnemingen te verwerken, ook kan dit meer tijd kosten. Een overvloed aan emoties kan ervoor zorgen dat HSP kind zich terugtrekt en verlegen overkomt. Hoogsensitiviteit is een aangeboren karaktereigenschap en niet zoals veel mensen denken een stoornis.

Samen werken aan de hulpvraag

De werkwijze van een kindercoach is geheel afhankelijk van jouw kind en situatie. Na een kennismakingsgesprek zullen er sessies plaatsvinden waar jij als ouder soms wel en soms niet aanwezig zal zijn. Er wordt samen aan de hulpvraag gewerkt en de coach gaat op zoek naar de kwaliteiten en goede eigenschappen van jouw kind. Op een interactieve manier gaan ze hiermee aan de slag en het uiteindelijke doel is een kind die stevig in zijn schoenen staat en met zijn gedrag en emoties leert omgaan.

Related Posts