Het verschil tussen Usenet en torrents in een notendop

0
Share

Usenet, torrents… Wanneer je dagelijks bestanden download, heb je vast en zeker al wel van deze twee termen gehoord. Sterker nog, de kans is groot dat je voor het binnenhalen van al jouw bestanden gebruik maakt van één van beide of zelfs allebei. Ben je echter helemaal nieuw op het gebied van Usenet en torrents? En zou je graag willen weten wat het verschil nu precies is, bijvoorbeeld omdat je zelf van plan bent om films, series, muziek, e-books, et cetera te downloaden? Dan ben je bij deze blog aan het juiste adres. Want in deze blog zullen we het verschil tussen Usenet en torrents in een notendop uitleggen. Lees snel verder!

Direct downloaden vanaf server versus peer-to-peer downloads

Het eerste verschil zit hem in de manier waarop je bestanden binnenhaalt. Met Usenet download je de bestanden direct vanaf de server. Wanneer je gebruik maakt van torrents, download je eigenlijk allemaal kleine stukjes bestand via meerdere ‘seeds’ of ‘peers’. Dit zijn de mensen die het bestand delen of uploaden. Seeds uploaden het bestand nadat ze hem zelf voor 100% hebben binnengehaald. Peers uploaden het bestand tijdens het downloaden, dus wanneer ze het bestand zelf ook aan het binnenhalen zijn. Je bent hierbij dus heel erg afhankelijk van de beschikbaarheid van de seeds en peers. Zijn ze niet actief? Dan kun je het bestand helaas niet downloaden. Omdat een Usenet server daarentegen altijd actief is, kun je jouw bestanden downloaden wanneer je maar wilt.

Constante versus beperkte en wisselende downloadsnelheid

Samenhangend met het bovenstaande is de downloadsnelheid. Wanneer er weinig actieve seeds en peers zijn, ligt de downloadsnelheid een stuk lager dan wanneer er voldoende mensen zijn om het bestand te uploaden. Bij het Usenet kies je een pakket met een bepaalde downloadsnelheid. Of je die snelheid ook daadwerkelijk kunt halen is afhankelijk van jouw internetprovider. Wanneer je een goede en snelle internetverbinding hebt, kun je rekenen op een constante en snelle downloadsnelheid bij het Usenet.

Betaald abonnement versus gratis toegang

Om toegang te krijgen tot het Usenet heb je altijd een betaald abonnement nodig. Dit abonnement sluit je af bij een Usenet Provider. Zoals hierboven al is vermeld, kun je bij de meeste providers kiezen uit verschillende abonnementen of pakketten met bijbehorende snelheden, aantal verbindingen, et cetera. Er bestaan wel enkele gratis alternatieven, maar daar kun je lang niet zo veel bestanden vinden als bij de betaalde versie. Toegang tot torrents is grotendeels gratis, maar daar zijn de snelheden dan ook naar. Deze zijn vaak zeer beperkt.

Beperkte versus langere beschikbaarheid van de bestanden

Usenet servers hebben een beperkte opslagruimte voor bestanden. Dit betekent dat oude bestanden na een bepaalde tijd verwijderd worden om weer ruimte te maken voor nieuwe bestanden. Hoe lang bestanden bewaard blijven, wordt aangeduid met de retention rate. Hoe lang torrents beschikbaar zijn, hangt af van de bereidheid om deze te blijven uploaden. Zo lang een bestand populair en gewild is, kun je er bijna wel vanuit gaan dat er genoeg seeds en peers zijn om het bestand binnen te halen. Wil je echter een gedateerde film downloaden die niemand meer kijkt? Dan is de kans groot dat er onvoldoende en misschien wel helemaal geen mensen zijn die het bestand uploaden.

Related Posts