Wat zijn de laatste trends van online betalen?

0
Share

E-commerce is sterk gegroeid. De Covid-pandemie heeft daarop een versnellend effect gehad. De rol van online betalen is toen behoorlijk toegenomen. Factoren die daarbij een belangrijke rol spelen, zijn met name betalingsgemak, beveiliging en privacy. Voor meer privacy kan je een prepaid paysafecard kopen. We komen daarop nog terug. We bespreken hier een paar recente trends op het gebied van online betalen.

Apps op smartphones

De ontwikkelingen zijn zodanig, dat de aantrekkelijkheid van een smartphone om onder meer online betalingen te verrichten, aanzienlijk is toegenomen. Het is echter zeker niet te verwachten dat banken hun website zullen opdoeken. Thuis worden laptops en tabletten veel gebruikt, vanwege de grotere schermen. Dat zal niet zomaar veranderen, ondanks dat de beeldschermen van smartphones steeds groter worden. Maar waarom zou je een debetkaart meenemen, als je in fysieke winkels ook met een app op je smartphone kunt betalen? Dan moet een smartphone wel NFC (Near Field Communication) bieden en de winkel een terminal die dat mogelijk maakt, maar die worden steeds meer gemeengoed. De debetkaart gaat een ondergeschikte rol krijgen, ook bij het geld opnemen uit een ATM.

QR-code

Naast NFC wordt de rol van de QR-code steeds groter. Bij het toegang krijgen tot onder meer de website van een bank, krijgt de smartphone ook een steeds prominentere rol. Op het beeldscherm van je computer verschijnt een QR-code en die wordt met een smartphone met app gelezen en met een code krijg je toegang. Die manier vervangt apparaatjes die banken uitgeven, die je in combinatie met je bankpas gebruikt om toegang te krijgen.

Webwinkels

Webwinkels en andere bedrijven die online producten en/of diensten aanbieden, dienen mee te gaan met de ontwikkelingen op de al genoemde gebieden van betalingsgemak, beveiliging en privacy. Ze concurreren niet alleen op het gebied van het aanbod, voorwaarden en levertijden, maar hoe er kan worden betaald. Dat verklaart ook de groei van een dienst als iDEAL. Je hoeft dan geen gegevens van je debetkaart meer te geven. De betaling gaat direct via je bank.

Beveiliging en privacy

Beveiliging is en blijft een belangrijk punt. We willen uiteraard niet dat anderen onbedoeld toegang krijgen tot ons geld. Maar daarnaast vinden we onze privacy van groot belang. Contant geld uitgeven, is anoniem in de zin dat als je een biljet uitgeeft, dat biljet op zich niet terug te voeren is naar jou. Wie bepaalde online betalingen heeft verricht, is normaliter te achterhalen. We noemden al Paysafecard. Met paysafecard online kopen, betekent dat je geen gevoelige gegevens meer hoeft te geven. Het is als het ware betalen met bankbiljetten.

Related Posts