Hoe word ik weer fit na Corona?

0
Share

Als je corona hebt gehad, kun je daar nog een flinke nasleep van hebben. Veel gehoorde klachten zijn stijve, verzwakte spieren, vermoeidheid en kortademigheid. Met name oudere mensen en mensen met een verzwakte gezondheid ervaren de lange termijn consequenties na het doorstaan van corona. Als je moeite blijft houden met ademen is het belangrijk je huisarts in te schakelen. Ook kun je een fysiotherapeut raadplegen als je merkt dat je lichamelijke klachten aan blijven houden. Maar gelukkig kun je zelf ook aan de slag om je conditie weer op te bouwen.
Vaak is de conditie dusdanig verslechterd dat je het echt de tijd moet geven om die weer op te bouwen. En juist hiermee hebben de meeste mensen moeite. Je wilt vaak te snel dat alles weer bij het oude is en gaat daarin al gauw over je eigen grenzen heen. Het kan wel tot een halfjaar duren voordat je merkt dat je weer op je oude niveau zit.

Opbouwen met bewegen

Het is in elk geval belangrijk weer zo snel mogelijk te starten met het opbouwen van bewegen. Maar begin niet met al te intensieve sporten nadat je corona hebt gehad. Met name Long Covid zorgt voor een langer herstel. Wandelen of fietsen zijn vormen van beweging waar je rustig mee kunt starten en waarmee je niet snel over je grenzen kunt gaan. Op de loopband in de sportschool kun je ook rustig wandelen. Maar het is ook met deze vormen van beweging belangrijk niet te hard van stapel te lopen. Wandel daarom in het begin niet langer dan vijftien tot twintig minuten per dag. Op die manier kun je jezelf beschermen en ga je niet over je vermoeidheidsgrens heen. Je lichaam is ook na corona nog steeds bezig de laatste resten van het virus op te ruimen en dit kost energie. Als je thuis beschikt over een hometrainer, is dat ook een manier om je conditie weer rustig op te bouwen. Ga hiermee hetzelfde om als met het wandelen en fietsen, niet te intensief en niet te lang. Het is bij alle vormen van beweging belangrijk rustig aan te doen.

pas op met verkeerde voeding

Juist nadat je corona hebt gehad, is het extra belangrijk je lichaam te voeden met gezonde voedingsstoffen. Je lichaam moet hard aan het werk om alle ziektekiemen te bestrijden. Voed je lichaam dus in plaats van dat je je lichaam ‘vult’ met troep waar het niets aan heeft. Drink even geen alcohol en drink minstens twee liter water op een dag. Dit reinigt je lichaam van binnenuit. Een extra inname van eiwitten is erg belangrijk nadat je corona hebt gehad. Deze voeding helpt je in het herstel en de opbouw van de spieren. En dit is nodig omdat je spiermassa is afgenomen door corona. Dit geldt met name voor mensen die op de Intensive Care hebben gelegen, maar ook wanneer je alleen ziek in bed hebt gelegen, kan je spiermassa zijn afgenomen. Als je merkt dat je bent afgevallen na corona, is dat een teken dat je spiermassa is afgenomen. Een eiwitrijk voedingspatroon is dan nog belangrijker voor je herstel. Eiwitten zitten in vlees, kip, vis, zuivelproducten, eieren, peulvruchten, pinda’s en noten. Het is daarnaast belangrijk dat je voldoende vezels binnenkrijgt. Die zitten in groenten en fruit, maar ook in volkoren brood, havermout, bonen en kikkererwten. Van groenten kun je niet genoeg binnenkrijgen, het liefst bij iedere maaltijd. De meeste mensen beperken het eten van groente tot alleen de avondmaaltijd. Maar kies ook eens voor een smoothie als ontbijt en voeg hieraan wat groenten toe. Tijdens de lunch kun je kiezen voor een salade of een soepje met groenten. Zo krijg je op een dag ongemerkt veel groenten binnen. Kies voor twee stuks fruit op een dag. Mijd de komende tijd suikerrijke voeding. Dit doet niets voor je en zal niet bijdragen aan een snel herstel.

Pak je rust en doe wat je leuk vindt

Onderschat het herstel na corona niet. Het is erg belangrijk om voldoende rustmomenten te pakken. Zorg ervoor dat je minimaal acht uur per nacht slaapt. Slaap is erg belangrijk voor het herstel. Tijdens de slaap worden er nieuwe cellen aangemaakt en die zijn met name nu essentieel. Ook ademhalingsoefeningen kunnen bijdragen aan het ontspannen van je lichaam. Kortademigheid wordt verminderd door de juiste ademhalingstechnieken. Adem in door je neus en adem twee keer zo lang uit door je neus. Doe dit een paar minuten per dag. En doe vooral iets wat je leuk vindt. Dit helpt je ook beter te ontspannen.

Related Posts