Weight Gainer – goed of slecht?

0
Share

Naast droog worden is in bodybuilding nog iets anders belangrijk: massa bouwen. Omdat je hier een calorieoverschot voor nodig hebt en sommige mensen het lastig vinden om dit via voeding te bereiken, zijn Weight Gainers behoorlijk populair. Een Weight gainer is een poeder dat grotendeels bestaat uit verschillende koolhydraatbronnen en eiwitbronnen en wordt gebruikt om een shake mee te maken. In dit artikel gaan we in op het nut van een weight gainer als voedingssupplement bij bodybuilding en krachttraining.

Weight Gainer - goed of slecht

Het woord weight gainer betekent niets meer dan een product om in gewicht aan te komen en dat is precies waar deze supplementen voor zijn gemaakt. Over het algemeen is een calorieoverschot nodig om aan te komen. Dit betekent dat je gedurende een bepaalde periode meer calorieën uit voedsel moet binnenkrijgen dan je verbruikt.

Omdat een weight gainer altijd een shake is en het bekend is dat vloeibare calorieën gemakkelijker op te nemen zijn, zijn ze populair onder sporters die moeite hebben met het eten van voldoende hoeveelheden voedsel.

Net als bij andere supplementen zijn er op dit gebied verschillende producten waarvan sommige sterk verschillen in samenstelling en kwaliteit.

Is een Weight Gainer nuttig?

Wanneer je het absoluut niet lukt om door “gewone” voeding aan te komen, kan een Weight Gainer zeker nuttig voor je zijn. Maar het is belangrijk dat je een product kiest dat de juiste ingrediënten bevat. Er valt eigenlijk niets te zeggen voor weight gainers, die alleen maar bestaan uit een enkelvoudige suiker en een inferieure eiwitbron.

De perfecte Weight Gainer – hoe is die samengesteld?

Bron van koolhydraten

Koolhydraten mogen niet zomaar uit een enkelvoudige suiker als dextrose komen. Veel beter is hier een mengsel samengesteld uit koolhydraten met micronutriënten. Goede voorbeelden zijn zoete aardappelen of rijst, die naast koolhydraten ook een goede portie vitamines, vezels, mineralen en, in kleine hoeveelheden, eiwitten leveren.

Eiwitbron

Natuurlijk moet ook de eiwitbron van hoge kwaliteit zijn. Een mix van whey en caseïne, de twee populairste eiwitpoeders die voornamelijk afkomstig zijn van koemelk, zou hier bijvoorbeeld een goede keuze zijn. In dit verband moet ook worden gekeken naar de hoeveelheid eiwit die in een weight gainer moet zitten. Omdat eiwitpoeder meestal het duurste ingrediënt is, willen sommige fabrikanten door een laag eiwitgehalte meer marge (winstmarge) voor zichzelf halen. Natuurlijk moet een weight gainer vooral koolhydraten leveren, maar als hij een bepaalde bijdrage levert aan de dagelijkse eiwitbehoefte, dan mag dat zeker als goed beoordeeld worden.

Bron van vet

Net als bij koolhydraten en eiwitten dienen de vetten van hoge kwaliteit te zijn. Als vetbron kan bijvoorbeeld worden gekozen voor, kokosmelk poeder, zonnebloempoeder en middellange vetzuurketens oftewel MCT (Medium Chain Triglycerides). Deze ketens gedragen zich in het lichaam anders dan de lange vetzuurketens. Vergeleken met de lange ketenvetzuren (LCT) worden middellange ketenvetzuren (MCT) makkelijker verteerd en opgenomen. MCT-vetten worden niet gesplitst en komen na opname door de darm direct in het bloed.

Gemakkelijk zelf een Weight Gainer maken

Je hoeft natuurlijk niet altijd een weight gainer te kopen, je kunt zo’n shake zelf maken en vrij precies bepalen wat er uiteindelijk in zit. Als basis voor een dergelijke drank is zogenaamde Instant Oats, oftewel gemalen havermout, geschikt. Daarnaast kun je ook fruit, zoals een banaan, als koolhydraatbron toevoegen.

Om voldoende eiwit in de shake te krijgen, voeg je melk, kwark en/of whey-eiwit toe. Voor de vetten kun je een neutrale olie gebruiken zoals koolzaadolie of – nog beter – natuurlijke notenpasta zoals pindakaas of amandelpasta. Vloeibare kokosolie ook een geschikte optie zijn. Vervolgens doe je het geheel in een blender, voeg eventueel wat zoetstof of een ander natuurlijk zoetmiddel toe, zet de blender aan en de zelfgemaakte weight gainer is klaar.

Conclusie

Een weight gainer is een product dat is ontwikkeld om het voor jou makkelijker te maken om een calorieoverschot te bereiken en zo aan te komen. Als je problemen hebt om voldoende calorieën uit voedsel te halen, kan een shake als deze zeker helpen. Een weight gainer hoeft echter niet altijd als kant-en-klaar poeder gekocht te worden. Van een paar ingrediënten kun je ook zelf zo’n drankje maken. Als je de kant-en-klare versie wilt gebruiken, moet je ervoor zorgen dat het product niet alleen goed smaakt, maar ook hoogwaardige ingrediënten bevat!

Related Posts