3 duurzaamheidstrends die bijdragen aan duurzaam ondernemen

0
Share

Duurzaam ondernemen, steeds meer bedrijven kiezen ervoor om hun onderneming te verduurzamen. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat het leidt tot een positief imago. Mensen zijn sneller geneigd om te kiezen voor een bedrijf dat zich bewust inzet voor een betere wereld. Want dat de wereld momenteel figuurlijk in brand staat, dat is wel duidelijk. De opwarming van de aarde gaat gestaag door en steeds meer dieren worden in hun bestaan bedreigd. Tijd dus om daar een stokje voor te steken. In deze blog willen we dan ook graag drie duurzaamheidstrends uitlichten die bijdragen aan duurzaam ondernemen. Misschien zitten er ook wel goede tips tussen voor jouw bedrijf. Lees daarom snel verder!

Wek zelf je energie op

Een goede eerste stap om je onderneming te verduurzamen is door zelf je energie op te wekken. In ons land wordt nog steeds het grootste gedeelte van alle elektriciteit geproduceerd door het verbranden van fossiele brandstoffen als steenkool en aardgas. Hier komt veel CO2 bij vrij. Zoals we allemaal wel weten is CO2 schadelijk voor de natuur en zorgt het voor opwarming van de aarde. Gelukkig zijn er tegenwoordig ook nieuwe methoden om energie op te wekken. Denk bijvoorbeeld aan windmolens en zonnepanelen. Door zonnepanelen te plaatsen op het dak van je bedrijfspand kun je zelf groene, duurzame energie opwekken. Zo kan ook jij jouw steentje bijdragen aan de vermindering van de CO2-uitstoot.

Probeer de afvalberg zo klein mogelijk te maken

Ook bij de verbranding van afval komt veel CO2 vrij. Een goede tip is daarom om de afvalberg zo klein mogelijk proberen te maken. Een printje op papier, zoals een hand-out tijdens een presentatie, is zo gemaakt, maar leidt wel tot extra afval. Ontzettend zonde! Vooral wanneer je je realiseert dat veel geprinte documenten haast rechtstreeks in de afvalbak belanden. Daarom kiezen meer en meer bedrijven er tegenwoordig voor om hun documenten alleen digitaal aan te bieden. Dit scheelt een hoop papierafval. Het zijn echter niet alleen deze geprinte documenten die bijdragen aan de enorme afvalberg. Ook papieren en plastic wegwerpbekertjes zijn een doorn in het oog. Veel beter is om deze te vervangen door een herbruikbare beker, zoals een leuke koffiemok met logo bijvoorbeeld.

Stimuleer het scheiden van afval

Soms kunnen we het gewoonweg niet voorkomen dat we afval produceren. Een deel van dat afval kan worden hergebruikt, terwijl het andere deel rechtstreeks de verbrandingsoven in gaat. Natuurlijk willen we dat een zo groot mogelijk deel kan worden hergebruikt, want dan blijft de CO2-uitstoot beperkt. Hergebruik is alleen mogelijk wanneer het afval op de juiste manier wordt gescheiden en ingeleverd. Door het scheiden van afval te stimuleren, verdwijnt er niet onnodig veel in de verbrandingsoven. Wel zo duurzaam!

Related Posts