5 tips voor een opvoeding waar je kind jou dankbaar voor zal zijn

0
Share

Als ouder wil je natuurlijk je kind alles meegeven wat jij écht belangrijk vindt. Dit kunnen bepaalde normen en waarden zijn die jij hebt meegekregen van je ouders, ook kunnen het dingen zijn die jij zelf hebt geleerd in het leven. Al met al wil je dat je kinderen met veel plezier terugkijken op hun jeugd en kindertijd en hoop je dat ze jou dankbaar zijn voor de dingen die je ze hebt meegegeven. Hierbij vijf tips voor een opvoeding waar je kind jou later heel dankbaar voor is!

Veel laten spelen

Ten eerste is je kind veel laten spelen, zowel alleen als met vriendjes, erg goed voor zijn of haar ontwikkeling. Er zijn bepaalde dingen die jouw kindje vanzelf zal leren, bijvoorbeeld lopen of leren lezen op school. Er zijn ook vaardigheden die ze vooral leren door de interactie met anderen. Er zijn verschillende ontwikkelingen die jouw kind kan doormaken waar hij of zij veel aan heeft in het latere leven, zoals het ontwikkelen van emotionele en sociale vaardigheden. Dit is het voordeel van spelen met vriendjes, ze moeten leren om samen te spelen en speelgoed te delen. Ook zullen de cognitieve vaardigheden met sprongen vooruit gaan. Wederom een ontwikkeling die wordt gestimuleerd door het samen spelen met anderen. Ze leren problemen op te lossen, na bijvoorbeeld een conflict. Daarnaast leren ze dat dingen die ze doen vaak een gevolg hebben, het zogenoemde oorzaak-gevolg concept. Ze leren hierbij creatief te zijn bij het zoeken naar een oplossing.

De sociale en fysieke gesteldheid van een kind

Ten tweede kan jij bepaalde vaardigheden stimuleren door vaak speelgoed aan te bieden om mee te spelen. Kindjes zullen vooral baat hebben bij het spelen met educatief speelgoed. Hierbij kan je denken aan speelgoed wat de zintuigen van jouw kleintje prikkelt, zoals geluiden en verschillende kleuren. Ook door het voelen van verschillende texturen ontdekt jouw kindje een hele hoop. Hierbij wordt motoriek gestimuleerd, zowel de grove als fijne motoriek. Ze proberen iets te grijpen, ze trainen hun hand-oog coördinator en leren bijvoorbeeld te lopen achter een speciale loopwagen. Ten derde is het veel buiten laten spelen van jouw kind ontzettend goed voor zijn of haar ontwikkeling. Het heeft positieve effecten op de sociale en fysieke gesteldheid van een kind, maar ook voor de mentale gezondheid. Gebruik maken van buitenspeelgoed kan de creativiteit ten goede doen. Laat je jouw zoon of dochter vaak spelen met vriendjes of kinderen uit de buurt, dan zal dat veel mooie herinneringen meegeven om later op terug te kijken.

Een voorbeeldfunctie als ouders

Ten vierde kan je jouw kind op sociaal vlak kind veel meegeven. Vaak heb je al een hechte band met jouw kind vanaf het moment dat hij of zij geboren is. Als moeder kan je al een connectie voelen als jouw zoon of dochter nog in je buik zit. In de eerste maanden van het leven van jouw baby, leert hij of zij mensen te herkennen. Ook komen de fases van eenkennigheid en scheidingsangst voorbij. Vanaf een bepaalde leeftijd zal jouw baby meer contact gaan maken met andere mensen. Ze zullen jou als ouder veel nadoen, dus in zekere zin ben je ook een voorbeeldfunctie. Praat daarom veel tegen ze, dan zullen ze bepaalde klanken proberen na te doen. Probeer bij alles wat je doet uitleg te geven, zodat jouw baby het na een tijd zal begrijpen. De interactie die jij maakt met vrienden en familie, zal jouw kind ook weer overnemen.

Eerlijkheid en respectvol zijn

Ten vijfde is het meegeven van normen en waarden iets waar jouw kind je dankbaar voor zal zijn. Zelf heb jij waarschijnlijk ook bepaalde normen en waarden meegekregen van jouw ouders. Wellicht geef jij hiervan wat door aan jouw kinderen, of misschien zijn er andere dingen die jij echt belangrijk vindt in het leven. Hierbij kan je denken aan de volgende punten:
– Eerlijkheid en oprechtheid. Het is verstandig om jouw kind al op jonge leeftijd mee te geven dat ze open en eerlijk kunnen zijn. Als er een fijne sfeer is binnenshuis en als je een goede band hebt met jouw kind, zal hij of zij makkelijker open zijn. Leer ze dat als ze iets doen wat niet mag ze er niet over hoeven te liegen of het hoeven te verzwijgen.
– Respectvol zijn naar anderen. Het hebben van respect voor mens en dier is erg belangrijk. Leer jouw kind bijvoorbeeld dat je op een vriendelijke toon met iemand praat en niet midden in een gesprek wegloopt.

Related Posts