Wanneer je voor het eerst een boot koopt, zijn er veel dingen waar je aan moet denken. Bootverzeringen, het halen van een brevet en het onderhoud van de boot. Maar er komen ook leuke dingen op je pad, zoals speciale events. Zie je door de bomen het bos niet meer, lees dan snel verder voor de vijf ultieme tips voor jou als booteigenaar!
Sloepverzekering afsluiten
Ten eerste is het verstandig om je na te denken of je een verzekering wilt afsluiten. Het is in Nederland niet wettelijk verplicht om een verzekering af te sluiten als je een boot hebt, echter is het wel verstandig om te doen. Je kan op verschillende manieren schade aan jouw boot oplopen, wat je veel geld gaat kosten. Denk bijvoorbeeld aan diefstal van de boot, een aanvaring op zee of brand. Verzeker je boot om er zeker van te zijn dat de kosten aan schade (deels) vergoed worden.
Vaarbewijs 1 en 2
Afhankelijk van welke boot je koopt, is het nodig om een vaarbewijs te halen. Koop jij een boot met een maximale snelheid van twintig kilometer per uur en een maximale lengte van vijftien meter, dan heb je geen brevet nodig. Op het moment dat jouw boot een van deze vereisten overschrijdt, dan dien je examen te doen voor een vaarbewijs. Je kan vaarbewijs 1 en vaarbewijs 2 halen, waarbij je met de eerste variant alleen op kanalen, rivieren en meren mag varen. Haal je daarnaast vaarbewijs 2, dan mag je ook op open- en binnenwateren varen.
Varen op openbare wateren
Voordat je het water opgaat, is het handig om te weten waar je wel en niet mag van varen. Hier zijn vaste regels voor. Je mag op bijna alle openbare wateren in Nederland varen, mits het openstaat voor scheepvaart. Dit geldt voor zowel snelle motorboten als waterscooters. De maximumsnelheid is in Nederland over het algemeen twintig kilometer per uur. Het kan zijn dat je op sommige plekken zachter moet varen, dit staat dan duidelijk aangegeven.
Onderhoud van de boot
Om er voor te zorgen dat jouw boot mooi blijft en lang meegaat, is het van belang dat je het regelmatig schoonmaakt. Spoel het altijd schoon als je in zout water gevaren hebt. Daarnaast dien je zeker een keer per jaar de olie te verversen. Maak regelmatig de accu van de boot, mits deze aanwezig is, schoon en controleer de veiligheidsuitrusting volgens de aanbevelingen van de fabrikant. Hoe goed je het onderhoud van je boot of sloep ook bijhoudt en hoe voorzichtig je er ook mee bent, een ongeluk zit in een klein hoekje. We raden altijd aan een goede verzekering af te sluiten. Een boot- of sloepverzekering afsluiten is heel eenvoudig en kan online. Je doet er zeker goed aan dit te overwegen.
SAIL Amsterdam
Voor alle booteigenaren en iedereen die interesse heeft in boten, worden er regelmatig botenbeurzen en evenementen gehouden. Deze vinden plaats in zowel binnen- als buitenland. Elke vijf jaar vindt bijvoorbeeld in onze hoofdstad SAIL Amsterdam plaats, een meerdaags maritiem evenement. Hier kan je indrukwekkende historische vaartuigen bewonderen.