Thuiswerken? Dit zijn de voor- en nadelen!

0
Share

De afgelopen jaren is werken op afstand bij veel bedrijven vanzelfsprekend geworden. In bepaalde branches was het al heel gewoon dat medewerkers thuis hun werk deden, maar door de overheidsmaatregelen om het aantal coronabesmettingen te voorkomen ontdekte ook de groep ondernemers die hier nog niet zo mee bezig was de mogelijkheid om te werken op afstand. Natuurlijk is dit lang niet in elke beroepsgroep toepasbaar. In de meeste gevallen komt het erop neer dat met name kantoorpersoneel de stap naar thuiswerken kan zetten. Maar wat zijn eigenlijk de voor- en nadelen ervan?

Communicatie

Als één van de grote voordelen van het thuiswerken wordt een grotere mate van vrijheid genoemd. Je bepaalt als thuiswerker immers voor een belangrijk deel wanneer jij je werk doet. Uiteraard heb je daarbij wel rekening te houden met eventuele overlegmomenten en bepaalde vormen van samenwerking. En daar komen we ook meteen bij het grootste nadeel van thuiswerken. Je ziet je collega’s minder vaak en communicatie moet op een andere manier georganiseerd worden. Dat geldt zowel voor de informatie die vanuit het management naar de werkvloer gaat als het overleg met de collega’s onderling. Daarom kiezen steeds meer bedrijven nu voor hybride werken als de meest ideale vorm. Dit wil zeggen dat je afwisselend thuis en op kantoor werkt. Thuis waar het kan en op kantoor waar het nodig is.

Productiviteit

In het algemeen mag gesteld worden dat thuiswerken een positief effect heeft op de productiviteit van de werknemers. Immers, ze bepalen zelf hun eigen ritme en werken op de momenten waarop ze er zelf het meeste zin in hebben. Daardoor komen ze in een positieve flow terecht. Een ander voordeel van het thuiswerken is dat je er de reistijd mee bespaart. Afhankelijk van de situatie kan dat zomaar een uur per dag aan tijd schelen. Die tijd kun je natuurlijk veel nuttiger besteden. Doorgaans is de balans tussen werk en vrije tijd in dergelijke situaties ook beter.

Veiligheid

Een aandachtspunt bij het hybride werken is wel de veiligheid van de systemen. Bedrijven moeten ervoor waken dat de beveiliging bij de medewerkers thuis op hetzelfde niveau is als op het werk. Dat betekent dat werknemers thuis met dezelfde discipline de veiligheidsregels van het bedrijf in acht moeten nemen als op het werk. Er worden immers veelal vertrouwelijke gegevens via een netwerk op afstand met elkaar gedeeld en dat vraagt om zorgvuldigheid.

Related Posts