Wijn leren drinken: zo doe je dat

0
Share

Als je dit artikel hebt aangeklikt vind je wijn misschien (nog) niet zo heel erg lekker. Dat is ook niet zo gek, vooral wanneer je net begint met wijn drinken. Het is namelijk een drankje dat je – net als koffie – moet leren drinken. Kun je je jouw eerste kopje koffie nog herinneren? Je vond de koffie toen waarschijnlijk niet heel lekker. Hoewel bijna iedereen dit heeft ervaren, drinken toch heel veel mensen koffie. Met wijn is het eigenlijk hetzelfde verhaal. In dit artikel hebben we een aantal tips verzameld. Deze tips kunnen jou helpen bij het leren drinken van wijn. 

Leer de verschillende wijnen kennen

Er zijn verschillende soorten wijn. Ze hebben ieder hun unieke eigenschappen en smaakbeleving. Welke jij lekker vindt, hangt niet alleen af van je smaakpapillen, ook de situatie waarin je de wijn drinkt, zorgt voor verschillende ervaringen. Een chardonnay op de zaterdagavond zal anders smaken dan een merlot in combinatie met een steak. Probeer daarom alle verschillende wijnen uit en ontdek wat je lekker vindt. Sommige wijnen zijn makkelijker om te leren drinken dan anderen: een zoete wijn is bijvoorbeeld erg toegankelijk. Ook een rosé is voor veel mensen makkelijk te (leren) drinken. Het kan zo zijn dat het iets langer duurt voordat je een rode wijn kunt waarderen, maar zodra je aan de smaaksensatie gewend bent, gaat er een wereld voor je open.

Etiketten lezen

Wijnen zijn verfijnde drankjes. Ze worden dan ook gekenmerkt door verschillende eigenschappen. Deze eigenschappen hebben invloed op de smaak. Je hebt bijvoorbeeld te maken met de verschillende herkomsten, productieprocessen en druivensoorten. Druivensoorten spelen bijvoorbeeld een essentiële rol bij het bepalen van de smaak, aroma’s en kenmerken van een wijn. De verschillende druivenrassen hebben unieke eigenschappen die een directe invloed hebben op het eindproduct. Ook het land van oorsprong beïnvloedt de smaak van de wijn. Dit heeft te maken met verschillende factoren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan: het klimaat, de bodem, de wijnbouwpraktijken en de manier waarop de wijn bereid wordt. Doe hier onderzoek naar, voordat je een wijn kiest.

Combineer wijn met voedsel

Wijn combineren met voedsel, kan je smaakbeleving bevorderen. Een Sauvignon Blanc is bijvoorbeeld heerlijk te combineren met een salade, lekkere groentes of gevogelte. Rode wijn, zoals een Cabernet Sauvignon, is dan weer op zijn best in combinatie met rood vlees, kaas of aardse gerechten zoals risotto. Zo zijn er talloze combinaties te bedenken die jouw smaakbeleving optimaliseren.

Related Posts