De voor- en nadelen van keramische terrastegels

0
Share

De keramische buitentegel deed in 2016 haar intrede in de Nederlandse tuinen. Destijds zag je vooral het formaat 60x60x2 cm voorbijkomen. Er kwam veel kritiek op de nieuwe tegels; volgens stratenmakers en hoveniers zouden keramische tegels niet sterk genoeg zijn voor een terras of looppad. Inmiddels zijn we zes jaar later en blijkt de keramische tegel een schot in de roos te zijn geweest, mits deze goed wordt verwerkt. Deze tegel brengt veel voordelen met zich mee. Toch zijn er ook een paar nadelen. In deze blog lees je alles over de voor- en nadelen van keramiek.

De voordelen van keramische tegels

De mensen die al snel de voordelen inzagen van de keramische buitentegel worden tegenwoordig de ‘early adapters’ genoemd. Zij waren direct enthousiast; ze zagen dat keramiek onderhoudsvrij en zeer duurzaam was. Terrassen en tuinen werden aangelegd met keramische tegels 60x60x2 cm en de eerste resultaten waren goed. Uiteindelijk bleken de 60x60x2 cm tegels van keramiek inderdaad niet stabiel genoeg, omdat de ondergrond niet sterk genoeg was.

Nu we precies weten hoe we keramische tegels moeten leggen, zijn er alleen maar voordelen bijgekomen. De tegels zijn extreem sterk en in sommige gevallen zelfs sterk genoeg voor de oprit. Door de mooie afwerkingen, kleuren en formaten zit er voor iedereen wel iets tussen. Daarnaast vergen keramische terrastegels een stuk minder onderhoud dan de bekende tuintegels van beton. Door de hardheid van keramiek zijn keramische tegels veel minder gevoelig voor groene en witte uitslag, waardoor de tegels veel minder vaak schoongemaakt hoeven worden.

Daarnaast zijn de tegels gemakkelijk schoon te maken. Ook wanneer je kinderen hebt, of bijvoorbeeld houdt van barbecueën, is het slim om te kiezen voor keramische tegels. Waar vuil snel in betontegels trekt, is dat bij keramische tegels niet het geval. Een doekje en een beetje water is genoeg om het terras schoon te krijgen. Tot slot: keramische tegels zijn krasvrij. Schuivende stoelen en vallende voorwerpen zijn dus geen bedreiging meer en veroorzaken geen krassen op keramische tegels.

De nadelen van keramische tegels

Zitten er dan helemaal geen nadelen aan keramische buitentegels? Zeker wel. Tegels van keramiek zijn namelijk een stuk duurder, zowel in aanschaf als in de verwerking. Uit vergelijking is gebleken dat een terras dat is aangelegd met keramische tegels ongeveer tweemaal zo duur is dan hetzelfde terras van betonnen tegels. Dit kan de reden zijn dat mensen uiteindelijk toch niet kiezen voor keramiek. Echter gaan keramische tegels een stuk langer mee. In aanschaf zal keramiek dus een stuk duurder zijn, maar uiteindelijk betalen deze tegels zich dubbel terug.

Related Posts