Je bent het vast wel eens tegengekomen in de supermarkt: Himalaya zout. Himalaya zout is tegenwoordig een populaire vervanger voor tafelzout. Deze roze natuurzout ziet er niet alleen leuker uit dan tafelzout, maar zou ook nog eens een stuk gezonder zijn. Of dit ook echt zo is? We vertellen je alles over Himalaya zout in dit artikel.
Oorsprong van Himalaya zout
Hoewel je het misschien wel zou verwachten, komt Himalaya zout niet uit de Himalaya. Deze natuurzout komt namelijk uit de Khewra-zoutmijn in het Pakistaanse Punjab. Honderden miljoenen jaren geleden is daar een zoutlaag ontstaan door de combinatie van een binnenzee, bewegende tektonische platen en de zon. Elk jaar worden daar honderden tonnen Himalaya zout met de hand gewonnen.
Wat zit er in?
Himalaya zout wordt gezien als één van de puurste zoutsoorten ter wereld. Het grootste verschil met tafelzout is dat Himalaya zout minder natriumchloride bevat. Ook wordt er aan dit zout geen jodium toegevoegd. Sommige beweren dat Himalaya zout een stuk gezonder is dan tafelzout, maar eigenlijk is geen enkele zoutsoort gezonder dan de andere. Hoewel er in Himalaya zout net iets minder natrium zit, blijft het zout hoofdzakelijk uit natrium bestaan. Een teveel aan zout is nu eenmaal slecht voor de gezondheid. Welke zoutsoort je consumeert doet er niet toe.
Het gebruik van Himalaya zout
Je kunt Himalaya zout gebruiken om voorgerechten, gerechten en desserts mee op smaak te brengen. In de vorm van grof zout is deze natuurzout bijzonder geschikt voor de bereiding van vis en vlees.
Himalaya zout wordt overigens niet alleen in de keuken gebruikt. Sommige mensen gebruiken het als scrub of badzout. Ook zijn er speciale Himalaya zoutlampen verkrijgbaar. Deze lampen zouden een positieve werking op de omgeving en gezondheid hebben. De zoutlamp trekt namelijk vochtmoleculen uit de lucht aan, waardoor de lucht gezuiverd wordt.
Meer weten over Himalaya zout of Himalaya zout bestellen? Neem dan eens een kijkje in de webshop van Vehgroshop. Hier vind je ook andere soorten natuurzouten.