Een nieuwe keuken inrichten doe je zo!

0
Share

De keuken werd doorheen de jaren een steeds belangrijker deel van de woning. Voor veel mensen is het dan ook essentieel om deze naar eigen wens in te richten. Echter is dit niet iets wat je dagelijks doet. Er moet aan veel worden gedacht: de stijl, de juiste kleuren en geschikte apparatuur. Om jou in dit proces een handje te helpen, worden hier concrete tips gegeven om ermee aan de slag te gaan.

De opstelling

Indien de oude keuken versleten is en je bent op zoek naar een nieuwe, is het belangrijk om eerst de ruimte voor de keuken op te meten. Pas wanneer je een goed zicht hebt op de ruimte die je ter beschikking hebt, kan je gericht op zoek gaan naar een geschikte keuken. Hierdoor krijg je ook meteen een zicht op de mogelijke opstelling. Past een rechte keuken beter in de ruimte? Of ga je voor een hoekkeuken? En heb je plaats om een keukeneiland met afzuigkappen te installeren? Deze zaken hangen af van de mogelijkheden van jouw huis.

De indeling

Eens je de opstelling hebt bepaald, kan je gaan kijken naar een geschikte indeling. De mogelijkheden zijn hier ontelbaar. Kasten kunnen verschillende afmetingen hebben, zowel in de hoogte, breedte als diepte. Hierbij is het aangewezen om te gaan bekijken welke functie de bepaalde kasten gaan hebben. Zijn er bijvoorbeeld open kasten nodig om het keukenapparatuur in te installeren? Ga je voor een inductiekookplaat of voor een gasvuur? En hoeveel ruimte is er nodig om het servies in op te bergen? Ga je werken met planken of lades? Of integreer je ze beiden in jouw keuken? Een mooie keuken is leuk, maar je wil natuurlijk dat ze vooral functioneel is en handig in gebruik. Neem dus voldoende tijd om hierover na te denken!

Goede basis en verlichting

Vooraleer je een nieuwe keuken kan installeren of een oude keuken kan herinrichten, is het van belang om te gaan kijken naar de basis van de ruimte. Hiermee bedoelen we de vloer en de muren rondom de keuken. Kies voor kleuren die bij de gewenste keuken passen en die rust creëren in de ruimte. Indien je een open keuken hebt, betrek deze dan ook bij de kleuren en inrichting van je woonkamer.
Ook wil je eerst goed nadenken over een goede verlichting. Een keuken kan verschillende functies hebben, sta hier dan ook even bij stil. Aan het aanrecht zien we vaak dat er wordt gewerkt met inbouwspots of met een led-strip. Deze zorgen voor een gelijkmatige verdeling van het licht waardoor je niet in de eigen schaduw staat tijdens het koken van je favoriete maaltijd. Maar denk ook aan eventuele sfeerverlichting, deze wordt vaak gebruikt in keukens waar ook de eettafel staat.

Related Posts