Het populairste voedingssupplement van dit moment

0
Share

Als je nog nooit gehoord hebt van het schoonheidseiwit collageen, dan leef je waarschijnlijk onder een steen. Er wordt op social media en in tv-reclames meer dan ooit promotie gemaakt van het zogenaamde schoonheidssupplement. En dat is niet zonder reden! Collageen is een van de meest populaire voedingssupplementen op de markt. Het ondersteunt de normale haar- en nagelgroei en een gezonde huid. Om deze reden worden collageensupplementen vaak alleen geassocieerd met uiterlijke schoonheid. Maar collageen is meer dan alleen een verzorgingsproduct voor huid, haar en nagels. Het heeft tal van andere voordelen. Ontdek in dit blogartikel wat collageen is en welke voordelen het biedt.

Wat is collageen?

Collageen is een van de meest voorkomende eiwitten in het lichaam. Er zijn tot 18 wetenschappelijk bewezen soorten collageen die betrokken zijn bij de verschillende stofwisselingsprocessen en de weefselstructuren om je lichaam van binnenuit te ondersteunen. Collageen geeft botten, huid, spieren, pezen, banden en kraakbeen kracht, structuur en elasticiteit. De meeste soorten collageen bestaan voornamelijk uit drie aminozuren: glycine, proline en hydroxyproline. Het glycinegehalte is het hoogst, terwijl het hydroxprolinegehalte het laagst is. Glycine en proline moeten door het lichaam zelf worden aangemaakt.

Waar kun je het aan merken?

Het lichaam maakt minder collageen aan naarmate we ouder worden. Dit leidt tot zichtbare tekenen van veroudering, zoals bijvoorbeeld rimpels. Bij vrouwen kan de afname van collageen ook leiden tot zwakker bindweefsel op de benen en billen. Na verloop van tijd is ons lichaam gewoon niet meer in staat om het collageen dat we verliezen zo snel te vervangen als dat het wordt afgebroken. Vanaf de leeftijd van 20 jaar verliezen we elk jaar ongeveer 1 procent van ons collageen.

Sterkere botten

Je botten bestaan grotendeels uit collageen. Met de leeftijd worden botten kwetsbaarder en duurt het langer om te genezen. Aandoeningen, zoals osteoporose (poreus bot), worden ook waarschijnlijker met de leeftijd. Studies hebben aangetoond dat het dagelijks innemen van collageen kan helpen om botten sterker te maken, het verouderingsproces te vertragen en het lichaam te helpen nieuwe botsubstantie op te bouwen.

Collageen slikken voor spieropbouw

Tussen 1-10% van spierweefsel bestaat uit collageen. Het is dus een enorm belangrijk eiwit voor het opbouwen van spieren en het uitvoeren van normale spierfuncties. Sporters gebruiken collageen poeder om de hersteltijd na intensieve inspanningen te verkorten. Uitputtende activiteit belast zowel de spiervezels als de bindweefselmantel, zodat het lichaam tijd nodig heeft om te herstellen voor de volgende training. Onderzoekers geven aan dat het innemen van collageen kan helpen bij het synthetiseren van spiereiwitten, zoals creatine, en het stimuleren van spiergroei na een work-out.

Related Posts