Van papier naar digitaal, hoe pak je dat aan?

0
Share

Het is een veelvoorkomend begrip in horecazaken; pizzeria’s van de oude garde, en ook hotels, blijven hun bonnen met de hand opschrijven in plaats van het online digitaliseren hiervan. Oprecht zonde, want hierdoor wordt er voor de vaak schattige en idyllische plekjes, winst misgelopen. Daarnaast is administratie met de hand bijhouden sowieso een stuk lastiger en zou eigenlijk elk bedrijf er goed aan doen om alle administratieve processen in één softwareprogramma zoals Business Central Software via TCOG onder te brengen, zodat alle processen in één oogopslag gemonitord kunnen worden. Het gegeven dat de pizzeria op de hoek graag met pen en papier blijft noteren, kan ze voor een hoop misgelopen kosten zorgen;

Drankjes vergeten aan te slaan

Wanneer de ober nog steeds met pen en papier de bestelde drankjes noteert, komt het helaas vaak voor dat de ober dit (te) snel doorgeeft aan de barman, maar het vervolgens op de bon vergeet te schrijven. De barman zal het drankje maken, en houdt zich vervolgens niet meer bezig met de uiteindelijke bon van de gasten. Hierdoor komt een drankje wel degelijk aan bij de gast, maar hoeft de gast er dus vervolgens niet voor te betalen; zonde van de omzet! (Tenzij je eerlijke gasten hebt die het aangeven, maar daar kan je van tevoren helaas niet van uit gaan!)

Gasten wachten langer

Wanneer de pen uit de zak getrokken wordt wanneer een gast een cappuccino of een bosvruchten thee besteld, en deze geschreven bon aan de barman wordt gegeven, is het een veel voorkomend probleem dat de bestelling niet goed te lezen is. Wanneer de bestelling gewoon in de computer gevoerd zou kunnen worden, zou dit probleem gemakkelijk opgelost worden. Wanneer de barman de hanenpoten van de ober in eerste instantie niet kan lezen, zal de gast een stuk langer moeten wachten. En hoe langer deze gasten wachten, hoe minder hoog hun loyaliteit naar de pizzeria zal zijn; weer misgelopen geld!

Bonnetjes met de hand invoeren

Wanneer alle uitgeschreven bonnen na een avondje pizza’s bakken nog in de computer gezet moeten worden voor de algehele administratie, kan dit op verschillende manieren voor een hoop problemen zorgen. Ten eerste duurt het verwerken van de bonnen met de hand een stuk langer dan digitale verwerking en is het een stuk nauwkeuriger; er zullen sneller rekenfouten gemaakt worden wanneer er niet digitaal gewerkt wordt. Daarnaast is de kans groter dat bonnen volledig vergeten worden; wederom zonde, want misgelopen omzet (en dus winst!).

Related Posts