Waarom zorgverzekeringen alleen duurder worden

0
Share

De afgelopen jaren zijn de zorgkosten enorm gestegen, waardoor Nederlanders jaarlijks moeten veel geld uitgeven aan zorgverzekeringen. Het antwoord op de vraag: “Waarom zorgverzekeringen alleen duurder worden?” Is vrij simpel: Stijgende zorgkosten! Door stijgende zorgkosten worden geneesmiddelen automatisch duurder dan we gewend zijn. Vervolgens leidt dit tot het verhogen van salarissen van zorgpersoneel. Daardoor moet je maandelijks hogere zorgkosten betalen. Het is wereldwijd aan te merken dat de zorgverzekeringskosten steeds duurder worden. Als we globaal kijken naar dit onderwerp heeft dit 2 redenen: vergrijzing en de coronacrisis. Hieronder vind je gedetailleerde beschrijving per reden.

Steeds duurdere geneesmiddelen

Om te begrijpen hoe de kosten van medicijnen worden bepaald, is het verstandig om te weten hoe een medicijn wordt gemaakt. Doordat er steeds weer nieuwe ziekten en virussen opduiken, is er de laatste jaren steeds meer aandacht voor de productie van nieuwe medicijnen. Het maken van een medicijn in het laboratorium is tijdrovend en duur.

De oudere medicijnen die al jaren bestaan, worden steeds duurder in vergelijking met nieuwe medicijnen. Helaas wordt de prijs van medicijnen die vanuit het buitenland in Nederland worden geïmporteerd niet bepaald door de overheid. De overheid heeft alleen controle over de medicijnen die van levensbelang zijn zoals (Doxycycline, Amoxicilline, Ibuprofen, Metoprolol, Salbutamol, etc.) En alleen de medicijnen die gemaakt en geproduceerd zijn in Nederland.

Hogere salarissen zorgpersoneel tot gevolg

Bijna twee jaar sinds het begin van de wereldwijde pandemie is zorgpersoneel nog nooit zo belangrijk geweest. De hogere salarissen van zorgpersoneel zijn grotendeels te wijten aan de grote vraag naar zorgverleners, het hoge personeelsverloop en de vermoeidheid van de werknemers sinds afgelopen 2/3 jaren.

Vergrijzing neemt toe

De vergrijzing is deels te wijten aan dalende geboortecijfers en stijgende levensverwachting. Wereldwijd neemt het aantal ouderen toe, wat tegenwoordig gevolgen heeft voor werkgelegenheid, sparen, consumptie, economische groei en deels voor de zorgverzekeringskosten.

Coronacrisis

De Coronacrisis heeft de kosten van de ziektekostenverzekering opgedreven, deels als gevolg van de kosten van COVID-19-vaccinatie, -tests en -behandeling, evenals de opgehoopte vraag als gevolg van vertraagde zorg.

Zorgverzekeringen vergelijken

Wil je na het lezen van dit artikel iets veranderen aan je zorgverzekering? Vanaf 12 november elke jaar tot en met 31 januari van het lopende jaar heb je recht op enkele aanpassingen in je zorgverzekering, zoals: Andere basisverzekering afsluiten, extra aanvullende verzekering nemen of het juist annuleren. Vergelijk de beste zorgverzekeringen met dit soort handige vergelijkers.

Related Posts