Wijnen indelen in categorieën en jouw smaakvoorkeur leren kennen: hoe doe je dat?

0
Share


Ben jij het type dat houdt van een stevig rood wijntje of hou je juist van een lichte soepele rode wijn? Of misschien laat je de rode wijn met het mooie weer wel liever staan en drink je juist bij voorkeur alleen zoete of juist droge witte wijn.

Iedereen heeft natuurlijk een andere smaak, ook als het gaat om wijn. En soms kun je niet eens verklaren waarom je een wijn lekker vindt. Toch is het handig om te weten waar jouw voorkeur naar uitgaat, want op die manier kun je ook nieuwe soorten ontdekken die passen in jouw straatje! Welke categorieën wijn zijn er zoal, hoe leer je je wijnvoorkeur kennen? Dat lees je in dit blogartikel.

Wijn indelen in categorieën

Al zijn we geen voorstanders van hokjesdenken, toch delen we de dingen om ons heen graag in om enigszins orde te scheppen in het hoofd. Er zijn nu eenmaal bepaalde categorieën waarin we de mensen uit onze omgeving grofweg kunnen indelen. Zo heb je de stoere, temperamentvolle types tegenover de zachtaardige, milde persoonlijkheden en alles daartussenin. En precies datzelfde geldt dus ook voor wijn!

Over het algemeen kun je rode wijnen indelen in een aantal basiscategorieën. Zo heb je de krachtige, robuuste rode wijnen met stevige tannines zoals bijvoorbeeld een Cabernet Sauvignon of Châteauneuf-du-Pape Dit zijn wijnen met karakter, diepgang en vaak een geconcentreerde smaak vanwege een langer rijpingsproces. Daartegenover staan de lichte, toegankelijke rode wijnen zoals Pinot Noir of Merlot. Deze hebben juist een soepel en zacht karakter en drinken makkelijker.

En dan heb je nog de zoete witte wijnen zoals Sauternes tegenover de droge witte wijnen zoals Chardonnay. Hiertussen zijn er natuurlijk nog allerlei gradaties.

Jouw wijnvoorkeur leren kennen

Hoe ontdek je dan welke wijn je lekker vindt en welke niet? In de eerste plaats door eens te kijken in welke categorie jouw lievelingswijn valt. Stel: je houdt van Sauvignon Blanc, dan ben je waarschijnlijk een liefhebber van de lichte, droge witte wijnen. Ben je juist fan van Viognier of Chardonnay? Dan ben jij meer van de volle witte wijn.
Een andere manier om jouw voorkeur te ontdekken is simpelweg door veel verschillende wijnen te proberen op basis van wat je al weet. Bijvoorbeeld:

Weet je dat je van fruitige, droge wijnsoorten houdt? Probeer dan eens een rosé uit de Provence gemaakt van Grenache druiven. Ben je juist een liefhebber van geurige, volle witte wijn zoals Viognier, dan is een Italiaanse Roero Arneis voor jou het proberen waard, deze valt namelijk ook binnen de categorie vol en rond.

Ontdekken welke wijn bij je past, doe je dus door af te gaan op smaakprofielen, maar vooral ook door veel te proeven en nieuwe soorten een kans te geven. Zo word je langzaam maar zeker een ervaren wijnproever!

Related Posts