Witte wijnen beschrijven: met deze wijntermen maak je indruk!

0
Share

Misschien heb je wel eens een wijnkenner over wijn horen praten: ‘Rank en expressief van karakter met delicate hints van peer, viooltjes en een vleugje ceder. Aantrekkelijk boeket, een filmend mondgevoel met een zijdezachte finale.’

Heb je wel eens van deze termen gehoord, maar weet je er het fijne niet van?

We zullen hieronder een aantal begrippen toelichten die door wijnkenners worden gebruikt om het karakter van witte wijn te beschrijven. Zo kun je de volgende keer als je een fles Chardonnay of Riesling openmaakt meteen indruk maken op je gezelschap!

Bouquet

Waarschijnlijk denk je bij een ‘boeket’ in eerste instantie aan een bos bloemen. Maar bij het boeket van wijn gaat het om de aroma’s die zijn ontstaan. De intens geurige wijnen met zogeheten ‘tertiaire aroma’s’ hebben vanwege het rijpingsproces een rijk boeket ontwikkeld. Ze zijn daarom explosief en intens van geur. Deze tertiaire aroma’s ontstaan door de rijping en gisting van de wijn. Wijnen op leeftijd die al een mooi rijpingsproces achter de rug hebben, ontwikkelen hierdoor hun bijzondere, complexe aroma’s. Zo kunnen oudere wijnen zeer diverse verfijnde geurimpressies oproepen.

Voorbeeld:


In een Chileense Sauvignon blanc Reserva herken je bijvoorbeeld een verfrissend, weelderig boeket, omdat deze wijn langere tijd heeft gerijpt. In Roero Arneis wijnen kun je een expressief boeket van citrus vruchten, pruim en venkel herkennen.

Finale

Met de finale of de afdronk wordt aangegeven in hoeverre de smaak van de wijn aanwezig blijft in je mond na het doorslikken. Wijnen met een lange finale hebben een intense, langdurige nasmaak, en zijn vaak langer gerijpt en van hoogwaardige kwaliteit. Een wijn kan ook een zachte finale hebben. In dit geval laat de wijn een aangename, zijdezachte indruk achter in je mond.

Voorbeeld:

Een exclusieve kasteelwijn die een aantal jaren op eikenhouten stokken is gerijpt, heeft een lange en complexe finale. Denk bijvoorbeeld aan de Châteauneuf-du-Pape of klassieke Bordeaux. Dit zijn wijnen met een lange, intense nasmaak. Ook heeft een op houtgerijpte witte bourgogne een mooie rijke, lange finale.

Mondgevoel

Het mondgevoel van de wijn lijkt qua betekenis wat op de finale, maar met het mondgevoel bedoelen we de beleving van hoe de wijn in de mond aanvoelt terwijl je ‘m proeft. Om het mondgevoel te kunnen beoordelen kijk je naar de textuur en structuur van de wijn, en hoe die indruk in de mond wordt ervaren.

Wijnen met een rond en ‘filmend’ mondgevoel liggen zacht op de tong en voelen romig en soepel aan. De wijnen met een ‘strak’ mondgevoel zijn juist het tegenovergestelde: door de hoge zuren smaken deze wijnen frisser, en geven ze een samentrekkend gevoel in de mond.

Voorbeeld:

Een witte wijn zoals Viognier heeft een rond en vol mondgevoel, en bij Sauvignon Blanc wijnen ervaar je juist een strak, fris gevoel in de mond.

Related Posts