10 x voordelen van LED verlichting

0
Share

1. Lange levensduur

Vergeleken met de levensduur van een gemiddelde gloeilamp, is de levensduur van een LED-lamp veel beter. De gemiddelde gloeilamp gaat ongeveer duizend uur mee. De levensduur van een gemiddelde LED-lamp is 50.000 uur. Afhankelijk van hoe u het gebruikt, kan de levensduur oplopen tot 100.000 uur. Dit betekent dat een LED-lamp zes tot twaalf jaar meegaat voordat je hem moet vervangen. Dat is 40 keer langer dan een gloeilamp.

Zelfs als u fluorescerende, metaalhalogenide- of natriumdamplampen gebruikt, gaat een LED-lamp minstens twee tot vier keer langer mee.

Zo strekken de besparingen zich niet alleen uit op de vervangingskosten, maar ook op de onderhoudskosten van de verlichtingsrekening van uw bedrijf.

2. Energie-efficiëntie

Nog een van de toonaangevende voordelen van LED-verlichting is hun energiezuinige werking. U kunt de energie-efficiëntie van een verlichtingsbron meten in bruikbare lumen, die de hoeveelheid verlichting beschrijft die het apparaat uitstraalt voor elke eenheid van vermogen, of watt, die de lamp gebruikt. In het verleden hebben we licht gemeten aan de hand van het aantal lumen dat het produceerde, maar de realiteit is dat sommige van deze lumen verloren gaan. LED-verlichting produceert minder afvallicht en meer nuttige lumen dan andere verlichtingstechnologieën.

Als u alle verlichting in uw kantoor, school of andere faciliteit zou vervangen door LED’s, zou u een verbetering van 60% tot 70% in uw algehele energie-efficiëntie kunnen zien. In sommige gevallen kan de verbetering oplopen tot 90%, afhankelijk van wat voor soort lampen je vervangt en wat voor soort led-verlichting je gebruikt.

Deze verbeteringen in energie-efficiëntie houden rechtstreeks verband met financiële besparingen. Wanneer je een traditionele lichtbron vervangt door een LED-lichtbron, zal je energieverbruik kelderen, waardoor LED-lampen een slimme investering zijn voor de winst van elk bedrijf!

3. Verbeterde milieuprestaties

Het wordt voor bedrijven steeds belangrijker om milieuvriendelijk te worden. Klanten willen steeds meer milieuvriendelijke opties en het gebruik van een milieuvriendelijke lichtbron kan bedrijven helpen hun energieverbruik te verminderen en een sociaal bewuste consumentenbasis aan te trekken.

De milieuvoordelen van LED-verlichting strekken zich ook uit tot het fabricageproces. Veel traditionele verlichtingsbronnen, zoals tl-verlichting en kwikdamplampen, gebruiken kwik intern als onderdeel van hun constructie. Daarom hebben ze, wanneer ze het einde van hun levensduur bereiken, een speciale behandeling nodig. U hoeft zich geen zorgen te maken over deze problemen met LED-verlichting.

4. Het vermogen om in koude omstandigheden te werken

Traditionele lichtbronnen houden niet van koud weer. Wanneer de temperatuur daalt, hebben verlichtingsbronnen, met name fluorescentielampen, een hogere spanning nodig om te starten en neemt de intensiteit van hun licht af.

Led-lampen daarentegen presteren ongeveer 5% beter bij koude temperaturen. Dit is de reden waarom LED-lampen een betere keuze zijn voor verlichting die nodig is in vriezers, vleeskasten, koelcellen of koelvitrines. Hun vermogen om zo efficiënt te presteren bij koud weer maakt ze ook de perfecte keuze voor verlichting op parkeerterreinen, verlichting die wordt gebruikt om de omtrek van gebouwen te verlichten en verlichting die wordt gebruikt in bewegwijzering buitenshuis.

5. Geen warmte- of UV-emissies

Als je ooit hebt geprobeerd een gloeilamp te vervangen direct nadat deze is gedoofd, weet je hoe heet ze worden als ze in gebruik zijn. Veel traditionele verlichtingsbronnen, zoals gloeilampen, gebruiken meer dan 90% van de energie die ze gebruiken om te verwarmen, en wijzen slechts 10% van de energie toe aan de daadwerkelijke lichtproductie.

LED’s geven bijna geen warmte af en het meeste licht dat ze uitstralen valt binnen het zichtbare spectrum. Deze functie is een van de redenen dat medische experts naar leds kijken als een mogelijke oplossing voor Seasonal Affective Disorder (SAD), die veel mensen treft tijdens de donkere maanden van het jaar.

Het maakt LED’s ook ideaal voor het verlichten van kunstwerken die na verloop van tijd zullen verslechteren of kapot gaan bij blootstelling aan UV-stralen.

6. Ontwerpflexibiliteit

LED’s zijn erg klein (ongeveer zo groot als een pepertje). Dit betekent dat ze in bijna elke toepassing kunnen worden gebruikt. Bedenk dat ze oorspronkelijk werden gebruikt als indicatielampje in een printplaat. Combineer je ze in bosjes, dan creëer je een traditionele bol. Als je een reeks LED-lampjes aan elkaar rijgt, creëer je een lijn of reeks lichten – zoals een reeks kerstverlichting. Veel van dit soort toepassingen kunt u testen en zien in diverse showrooms, zoals die van LedLoket in Denekamp. Op die manier kunt u kijken welke opties u hebt en welke sfeerverlichting het beste past in uw interieur.

Denk aan de opties die dit u biedt voor verlichting in uw faciliteit. LED-apparaten kunnen zo klein zijn dat u ze kunt gebruiken om alles te verlichten, van een huiskamer tot aan een voetbalstadion.

7. Onmiddellijke verlichting en de mogelijkheid om veelvuldig over te schakelen

Ben je op zoek naar een lamp die snel moet gaan branden, kies dan voor led-verlichting. LED-verlichting kan direct aan en uit gaan. Als je bijvoorbeeld een halogeenmetaaldamplamp gebruikt, moet je voorbereid zijn op een opwarmperiode. Bedenk hoe een tl-lamp flikkert wanneer je hem aanzet en vaak twee of drie seconden duurt voordat hij volledig brandt. Dit zijn enkele van de complicaties die kunnen worden omzeild door LED-verlichting te installeren.

Ook hebben traditionele lichtbronnen een kortere levensduur als je ze regelmatig in- en uitschakelt. LED-verlichting wordt niet beïnvloed door veelvuldig schakelen. Het veroorzaakt geen vermindering van hun levensduur of efficiëntie.

Deze functie maakt LED’s een ideale oplossing voor uw bedrijf als u wilt dat uw verlichting onmiddellijk weer aangaat na een stroomstoring of een stroompiek. Deze mogelijkheid is ook handig als u wilt dat uw lichten snel aangaan wanneer een medewerker ’s morgens vroeg een gebouw opent voordat de zon opkomt.

Omdat LED’s niet worden beïnvloed door in- en uitschakelen, kunnen ze snel worden gewisseld voor knipperende lichtdisplays of toepassingen waarvoor sensoren nodig zijn die vaak van aan naar uit en weer terug schakelen.

8. Laagspanningswerking

Als uw bedrijf zich op een locatie bevindt waar overstromingen kunnen optreden, wilt u uw faciliteit kunnen verlichten met apparaten die zo min mogelijk spanning nodig hebben. LED’s zijn hier perfect voor omdat ze op zeer lage spanning werken. Wanneer u een laagspanningssysteem gebruikt in gebieden die gevoelig zijn voor overstromingen, beschermt u uw personeel en anderen tegen potentieel schadelijke of dodelijke schokken. Als iemand tijdens het opruimen van een overstroming per ongeluk een elektrisch onderdeel aanraakt, is een laagspanningsverlichtingssysteem dat 12 volt genereert veel veiliger dan een lijnspanningssysteem dat 120 volt genereert.

Dit maakt ze ook uiterst nuttig om buitenshuis te gebruiken waar andere verlichtingsoplossingen mogelijk niet voldoen aan de lokale voorschriften.

9. Dimmogelijkheden

LED’s presteren goed bij bijna elk vermogenspercentage, van ongeveer 5% tot 100%. Sommige lichtbronnen, zoals metaalhalogenide, presteren minder efficiënt wanneer ze gedimd zijn. Soms kun je ze helemaal niet dimmen.

Het tegenovergestelde geldt voor led-verlichting. Wanneer u minder dan het volledige vermogen van een LED-lamp gebruikt, werkt deze efficiënter. Deze functie leidt ook tot andere voordelen. Het verlengt de levensduur van de lamp en het betekent dat je minder energie verbruikt, waardoor je energiekosten dalen.

Het is belangrijk op te merken dat u bij het gebruik van LED’s geen traditionele apparatuur kunt gebruiken om verlichting te dimmen. Ze hebben hardware nodig die specifiek is voor hun technologie.

10. Bereik van het licht

Elke conventionele verlichtingstechniek straalt 360° rondom de lichtbron uit. Dit betekent dat als je wilt dat het licht een specifiek gebied verlicht, je accessoires moet kopen om het licht in de gewenste richting te kanaliseren of af te buigen.

Als u niets gebruikt om het licht te reflecteren of om te leiden, verspilt u energie aan verlichting van gebieden die geen verlichting nodig hebben, wat zal resulteren in hogere energiekosten.

Een led-lamp verlicht echter maar een gebied van 180°, wat led-verlichting perfect maakt wanneer je inbouwverlichting nodig hebt in een industriële keuken, hal of badkamer. Het is ook ideaal voor het verlichten van kunstwerken, niet alleen omdat het het kunstwerk niet aantast, maar ook omdat je geen van de verlichtingskracht aan de achterkant van de lichtbron verliest.

Related Posts