3 tips om jouw schoorsteen goed te onderhouden

0
Share

Ben je van plan om deze winter de kachel of open haard weer aan te steken? Sta dan, voordat je een vuurtje aanmaakt, eerst stil bij het onderhoud van je schoorsteen. In een vieze, lekkende of verstopte schoorsteen kan namelijk brand ontstaan. In de meeste gevallen vergoeden verzekeringen de ontstane schade, maar voorkomen is altijd beter dan genezen. Daarom delen we in deze blog 3 tips voor het onderhouden van je schoorsteen.

1. Laat je schoorsteen vegen

Je schoorsteen vegen is een beste klus. Veel huiseigenaren kiezen er daarom voor om dit karwei uit te besteden aan professionals. Naast het vegen zelf onderwerpen de meeste schoorsteenvegers het rookkanaal aan een visuele inspectie en leveren ze een bewijs van reiniging af. Heb je het vermoeden dat er wat mis is met je schoorsteen? Geef dit dan door als je een afspraak maakt. Hiermee vergroot je de kans dat de schoorsteenveger het mankement direct kan verhelpen. Houd er wel rekening mee dat hier extra kosten voor in rekening gebracht kunnen worden.

2. Schoorsteenkap plaatsen

Net als het dak van je huis is ook de schoorsteen onderhevig aan het inslaan van regen en wind. Het plaatsen van een schoorsteenkap zorgt er echter voor dat inwateren en daarmee het kapotvriezen van stenen in de winter voorkomen wordt. Ook voorkomt een schoorsteenkap dat vogels nesten kunnen bouwen in je schoorsteen. Met name kauwen, duiven en meeuwen maken er graag een broedplaats van. Ooievaars vinden schoorstenen eveneens een fijne plek om te broeden, al zitten zij er liever bovenop. Laat je voor aanschaf van een schoorsteenkap goed adviseren. Het wisselt namelijk per woning welke kap het meest geschikt is.

3. Juiste brandhout gebruiken

Hoewel deze tip misschien wat voor de hand ligt, weten veel mensen niet of ze wel geschikt hout gebruiken. Het stoken met schoon en droog hout is echter van groot belang voor de staat van zowel het rookkanaal als de schoorsteen zelf. Nat of bewerkt hout kan namelijk voor onvolledige verbranding zorgen. Hierbij komt zowel roet als creosoot (een brandbare, teerachtige substantie) vrij. Beide stoffen hechten zich aan de wand van het rookkanaal, waardoor de kans op schoorsteenbrand toeneemt. Gebruik daarom alleen stookhout van bijvoorbeeld een berken-, beuken- of eikenboom. Twijfel je of het hout wel droog genoeg is? Controleer dan met een houtvochtigheidsmeter of het hout droog voldoende opgedroogd (maximaal 20% vocht) is.

Related Posts