5 tips voor een onderhoudsvrije tuin!

0
Share

Je bent trotse eigenaar van een tuin maar hoe zorg je voor zo min mogelijk onderhoud? Met het toepassen van enkele praktische tips, bezorg je jezelf een prachtige en onderhoudsvriendelijke tuin.

1. Stel een nauwkeurig tuinplan op

Een goed begin is het halve werk. Voor je die droomtuin hebt, is het belangrijk een goed plan te hebben. Stel jezelf de vraag hoeveel tijd wilt je spenderen aan het onderhouden van je tuin. Met dit antwoord kun je gerichter je droomtuin realiseren.

2. Kies de juiste planten

Het creëren van een onderhoudsvrije tuin hangt voornamelijk af van het soort planten dat je kiest. Helaas bestaan er geen compleet onderhoudsvrije tuinplanten, maar er zijn wel onderhoudsarme planten. Grassen, struiken, geraniums en lavendel zijn hier voorbeelden van. Ze vergen weinig onderhoud maar zorgen wel voor kleur in je tuin.

Prairiebeplanting

Ben je op zoek naar planten die niet alleen onderhoudsvriendelijk, maar ook duurzaam zijn? Prairiebeplanting is het antwoord. Dit is een beplanting die bestaat uit diverse bloemen, grassen en lage planten door elkaar. Het is een goede remedie tegen onkruid. De planten zijn diepgeworteld waardoor onkruid weinig kans krijgt.

3. Gebruik bodembedekkers

Onkruid wieden is een tijdrovende en intensieve klus. Lang heb je geen plezier van je harde werk, onkruid is binnen de kortste keren weer terug. Door het gebruik van bodembedekkers is onkruid wieden verleden tijd. Een perfecte oplossing voor een onderhoudsvrije tuin. Je hebt verschillende soorten bodembedekkers. Populaire bodembedekkers zijn schelpen, siersplit of schors. Het enige wat je hoeft te doen is het neerleggen. Wil je iets meer groen in je tuin, kies dan voor bodembedekkers als maagdenpalm, vrouwenmantel, klimop of kattenkruid. Ook deze bodembedekkers hebben weinig onderhoud nodig, maar geeft wel een natuurlijke look aan je tuin.

4. Behandel je terrastegels

Je kent het wel, na een lange winter zijn je terrastegels niet meer zo charmant als dat ze waren. Neerslag, wind en onkruid doet je terras meer kwaad dan goed. Je kunt aan de slag met een hogedrukreiniger maar je kunt er voor kiezen om het te voorkomen. Dit doe je door je tegels tegen groene aanslag te behandelen en de voegen tussen de tegels dicht te maken.

5. Kies de juiste tuin afscheiding

Wil je privacy in je tuin maar geen extra onderhoud aan schuttingen? Vermijd dan schuttingen van geïmpregneerd hout en kies voor hardhout. Naast de lange levensduur van een hardhouten schutting, vraagt deze ook weinig onderhoud. Wil je liever geen houten tuinafscheiding? Schanskorven zijn niet alleen ontzettend hip maar je hebt er ook geen omkijken naar!

Related Posts