Airco kopen: waar moet je op letten?

0
Share

Tegenwoordig schaffen steeds meer mensen in Nederland een airco aan. Wat niet gek is als je je bedenkt dat het hier in de zomermaanden ook erg warm kan worden. Met een airco wordt het leven binnen gelijk een stuk aangenamer! Wil je ook een airco aanschaffen, maar weet je niet welke je het beste kunt kopen? Wij helpen je op weg met een aantal tips.

Het vermogen van de airco

Het vermogen van de airco hangt samen met de gewenste temperatuur die je wilt bereiken met de airco en met de grootte van de ruimte die je wilt verkoelen. Een airco met een te klein vermogen kan ervoor zorgen dat een ruimte alsnog te warm blijft, terwijl een airco met een te groot vermogen er juist weer voor kan zorgen dat een ruimte veel te koud wordt. Over het algemeen is een airco met een groter vermogen duurder en verbruikt deze meer stroom. Wil je precies weten wat het vermogen van de airco moet zijn die je wilt gaan aanschaffen, dan kun je het beste een expert raadplegen.

Verschillende soorten airco’s

Je hebt zowel vaste als mobiele airco’s. Een vaste airco kun je na plaatsing niet meer verplaatsen, terwijl je een mobiele airco wel makkelijk op een andere plek kunt zetten. Wanneer je een airco voor meerdere ruimten wilt gebruiken en de airco in de winter wilt opbergen, dan is een mobiele airco de beste keuze. Meestal is een mobiele airco goedkoper dan een vaste airco, maar heeft deze wel een lager vermogen en maakt wat meer geluid. Wanneer je voor een vaste airco gaat, dan kun je uit twee systemen kiezen: het single splitsysteem of een multi splitsysteem. Een splitsysteem houdt in dat er zowel binnen als buiten een unit van de airco wordt bevestigd. Bij een multi splitsysteem kunnen meerdere units binnen aan één buitenunit worden gekoppeld en kun je dus meerdere ruimten verkoelen. Met een single splitsysteem verkoel je daarentegen maar één ruimte, maar deze koelen wel sneller, zuiniger en stiller.

Het energielabel van de airco

Een airco moet verplicht worden voorzien van een energielabel. De keuze voor een airco kun je dus ook op dit energielabel baseren. Aan de hand van het energielabel weet je hoe zuinig de airco is, wat het jaarlijkse energieverbruik is, wat het maximale koelvermogen is, of de airco alleen kan koelen of ook kan verwarmen, en wat het geluidsniveau van de airco is.

Related Posts