De cv-ketel wordt steeds slimmer en zuiniger

0
Share

De centrale verwarming is wel het meest belangrijke apparaat. Het verwarmt het huis en zorgt voor warm water. Zonder een verwarmingsinstallatie is een woning niet bewoonbaar. De meeste cv-ketels branden op gas. Dit gaat in de toekomst veranderen. Het is de bedoeling dat we vanaf 2050 van het gas af zijn.

HR++ ketels zijn het meest efficiënt

De meest recente installaties zijn hoogrendementsketels. In vergelijking met de oude cv-ketels zijn deze gecombineerd met een slimme thermostaat een stuk zuiniger. De meest zuinige installatie op gas is de HR++ ketel. Deze installatie is niet alleen efficiënt, maar werkt ook samen met warmtepompen en zonneboilers. Door een warmtepomp te installeren creëer je een hybride warmtebron. Bij normale temperaturen gebruik je de warmtepomp en bij extreme koude dagen wordt de woning verwarmd met gas.

Verwarmen van water

Een onderscheid is ook te maken voor het verwarmen van water. Een soloketel verwarmt uitsluitend de radiatoren en niet het water. Hiervoor is een aparte installatie nodig zoals een boiler of geiser. Veelal wordt gebruik gemaakt van een combiketel. Het water wordt verwarmd als de kraan wordt aangezet. Bij een boiler wordt warm water in een reservoir bewaard. Voordeel is dat er direct warm water beschikbaar is. Nadeel is dat het energie kost om het water op temperatuur te houden. Bij de huidige combiketels krijg je vrijwel direct warm water afhankelijk van de warmwaterklasse of CW-waarde.

HR Combiketel is het zuinigst

Een hoog rendement combiketel gebruikt de warmte van rookgassen opnieuw via een warmtewisselaar. Dit zorgt voor een hoog rendement van het tapwater. Een voorbeeld is de Intergas xtreme die is voorzien van een ingebouwde WTW unit. Er wordt dan optimaal gebruik gemaakt van restwarmte waardoor er een rendement wordt gehaald van zo’n 125 procent. De combiketel heeft een hoge CW-waarde. De capaciteit van warm water met een temperatuur van 40 graden is zo’n 17 liter per minuut.

Onderhoud blijft noodzakelijk

De centrale verwarming wordt steeds geavanceerder door OpenTherm en slimme thermostaten. De aansturing kan geprogrammeerd worden of wordt automatisch geregeld dankzij de zelflerende module. Toch blijft regelmatig onderhoud van de ketel noodzakelijk. Het meest eenvoudig is het afsluiten van een onderhoudsabonnement. Het voorkomt storingen en de cv-installatie blijft efficiënt werken.

Kleine storingen kunnen dikwijls met behulp van de storingstool verholpen worden. Door regelmatig de waterdruk te controleren en de radiatoren te ontluchten wordt dikwijls veel leed voorkomen.

Related Posts