De kosten van een thuisaccu

0
Share

De overstap naar duurzame energiebronnen is een belangrijke stap in de richting van een groenere toekomst. Een essentieel onderdeel van deze transitie is de thuisaccu, die het mogelijk maakt om zelf opgewekte energie op te slaan voor later gebruik. Maar wat kost zo’n thuisaccu nu eigenlijk? De prijs van een thuisbatterij kan sterk variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals het type, de capaciteit, en het merk. In dit artikel verkennen we de kosten van thuisaccu’s en bieden we inzicht in waar je op moet letten bij het maken van je keuze.

Prijsrange op basis van capaciteit

De kosten van thuisbatterijen worden voornamelijk bepaald door hun capaciteit, die wordt uitgedrukt in kilowattuur (kWh). Hier is een overzicht van de gemiddelde prijzen voor verschillende capaciteiten:

  • 3 kWh: €2.000 tot €2.400
  • 5 kWh: €2.000 tot €6.000
  • 8 kWh: €3.000 tot €8.000
  • 10 kWh: €5.000 tot €8.000
  • 14 kWh: €6.000 tot €12.000

Zoals je ziet, is er een brede prijsrange, zelfs binnen dezelfde capaciteitscategorie. Dit verschil kan worden verklaard door de technologie achter de batterij, het merk, en extra functies die de batterij kan bieden.

Wat zin in de prijs?

Bij het vergelijken van de kosten van thuisbatterijen is het cruciaal om te begrijpen wat er in de prijs is inbegrepen. Sommige aanbieders kunnen een all-in prijs aanbieden, waarbij de kosten voor de installatie, omvormer, en eventuele aanpassingen aan de meterkast inbegrepen zijn. Anderen kunnen deze kosten apart in rekening brengen. Het is ook mogelijk dat er extra kosten verbonden zijn aan het aanleggen van kabels of andere installatiewerkzaamheden. Zorg ervoor dat je dit vooraf goed controleert om onaangename verrassingen te voorkomen.

Btw-teruggave

Een belangrijk financieel voordeel bij de aankoop van een thuisbatterij is de mogelijkheid om de betaalde btw terug te vragen bij de Belastingdienst. Op thuisbatterijen wordt 21% btw gerekend, welke je volledig kunt terugkrijgen onder de kleineondernemersregeling (KOR). Zelfs als je de KOR reeds hebt toegepast voor bijvoorbeeld een zonnepaneleninstallatie, zijn er mogelijkheden om alsnog van deze regeling gebruik te maken, bijvoorbeeld via een partner.

Related Posts