Hierom moet je een prefab dakkapel nemen!

0
Share

We gaan hier in op de vraag waarom je voor een dakkapel prefab zou kiezen. Een andere oplossing is een maatwerk dakkapel. Wat zijn de verschillen tussen die twee oplossingen? Wat zijn voordelen van prefab dakkapellen? Maar waarom zou je überhaupt een dakkapel op je woning plaatsen en kan dat zomaar? Ook die vragen komen hier aan bod.

Waarom een dakkapel?

Doorgaans wordt overwogen om een dakkapel te plaatsen, omdat men een andere functie aan de zolder wil geven. Vaak gaat het dan om een extra slaap- of werkkamer. Een zolder is daar niet echt geschikt voor, omdat er weinig daglicht binnenvalt, je vrijwel geen uitzicht naar buiten hebt en slechts in een beperkt gedeelte rechtop kunt staan. Dit zijn de drie kenmerken, die je met een dakkapel kunt verbeteren. Zaken als water, afvoer, verwarming en vloerbedekking, die ook nodig zijn voor de verbouwing van een zolder voor een slaap- of werkkamer, blijven hier buiten beschouwing.

Dakkapelmodellen

We noemen hier een paar basismodellen van dakkapellen. De meest gangbare is dat met een plat dak. Het dak van zo’n dakkapel loopt enigszins naar achteren af, opdat het regenwater over het dak van de woning kan wegstromen. Een ander model is met een zadeldak. Dan heeft het dakkapel een eigen nok, die recht op de richting van de nok van de woning staat. Voor het dak van zo´n dakkapel worden de dakpannen gebruikt, die eerder voor het plaatsen van de kapel van het dak zijn verwijderd. Het derde model dat we hier noemen, is een dakkapel waarbij het dak van de woning als het ware doorloopt op het dak van de dakkapel.

Vergunning voor een dakkapel

Voor de plaatsing van een dakkapel aan de achterzijde van een woning van het model met een plat dak is doorgaans geen vergunning vereist. In andere gevallen kan een vergunning nodig zijn. Maar ook in het geval van dakkapellen met een plat dak aan de achterkant van een woning kan het natuurlijk geen kwaad om na te gaan of een vergunning dient te worden aangevraagd. Het bouwbedrijf weet normaliter of een vergunning nodig is of niet.

Waarom een prefab dakkapel?

Het alternatief voor prefab is dat de dakkapel volledig op het dak van een woning wordt gebouwd. Doorgaans wordt dat gedaan als men speciale wensen heeft, die met een prefab niet kunnen worden vervuld, of dat het onmogelijk is om met een bouwkraan een dakkapel te plaatsen. In het geval van prefab kiest men in een fabriek het model dat men wenst en dan wordt de dakkapel al grotendeels gebouwd op het dak geplaatst. Je weet dan precies wat je gaat krijgen. De kwaliteit is constant. De plaatsing neemt relatief weinig tijd in beslag. Vanwege dat laatste heeft het weer minder invloed op de bouwtijd. Ter afsluiting noemen we dat de kosten van een prefab dakkapel normaliter lager zijn dan van het alternatief.

Related Posts