Isoleer je huis en bespaar flink op je energierekening!

0
Share

We kunnen er niet omheen: de prijs voor energie is ongekend hoog en de verwachting is dat dit nog jarenlang zal aanhouden. Een goede reden om te zorgen dat jouw energieverbruik omlaag gaat. Op de energierekening is gas de grootste kostenpost, waardoor je met goede woonisolatie het meeste energie bespaard. Hoe beter je het huis ‘ínpakt’ met een goede isolatielaag, hoe beter de warmte in huis blijft. Huizen met een bouwjaar tot 1975 zijn oorspronkelijk slecht en tot aan 1992 matig geïsoleerd. Door nieuwe wetgeving beschikken huizen met het bouwjaar tussen 1992 en 2000 over redelijke isolatie en pas vanaf 2000 over redelijke tot goede isolatie. Verbeteringen zijn mogelijk voor de muren, de ramen, de vloer en via dakisolatie.

Snelle muurisolatie

Bijna iedere woning heeft een spouwmuur, een ruimte tussen de binnen- en buitenmuur. Bij veel ouder woningen is deze ruimte hol. Een gespecialiseerd bedrijf kan binnen een dag zonder overlast spouwmuurisolatie aanbrengen via enkele gaten in de buitenmuur. Het geeft een goede besparing die kan oplopen tot € 650 per jaar.

Eenvoudige dakisolatie

Warmte stijgt omhoog en met een geïsoleerd dak verdwijnt het razendsnel uit huis. Isoleer je het dak, dan verlies je tot 30% minder warmte. Hiermee is het een effectieve vorm van woonisolatie. Isoleren zal gebruikelijk van binnenuit plaatsvinden. Veel gebruikte materialen zijn glaswol, steenwol en houtwol. De isolatiewaarde is afhankelijk van het gebruikte materiaal en de dikte. Kant-en-klare isolatiepanelen zijn duurder, maar hierbij is het dak wel direct netjes afgewerkt.

Noodzakelijke raamisolatie

De meeste huizen beschikken over dubbel glas en is dit niet het geval, dan is het verstandig om het enkel glas te vervangen. Er zijn verschillende soorten raamisolatie verkrijgbaar. Isolerend dubbel glas is gevuld met droge lucht, waardoor de isolatiewaarde verdubbeld. Bij modern HR-glas is dit een gas, die samen met een zonwerende coating zorgt voor een betere isolatie. In volgorde van effectiviteit is er keuze uit HR, HR++ en HR+++ glas, waarbij HR+++ tot vijf keer beter isoleert. Binnen 1 dag is het glas door een glazenzetter vanaf de buitenkant geplaatst, waardoor je binnen geen spullen moet verplaatsen.

Onzichtbare vloerisolatie

Bij oude woningen en zeker huizen met houten vloeren is er niet automatisch sprake van vloerisolatie. Omdat in de meeste gevallen de vloer via de kruipruimte isoleert, is deze vorm van woonisolatie volledig onzichtbaar. Voor een goede isolatielaag moet de kruipruimte minimaal 35 centimeter hoog zijn en bij gebruik van pur zelfs 50 centimeter. Bij een woning met een te lage kruipruimte, maar houten ondervloer isoleer je tussen de balken. Hiervoor moet je wel de ondervloer verwijderen. Een andere optie is een isolatiemateriaal op de bodem van de te lage kruipruimte plaatsen. Hiermee bespaar je gemiddeld 250 m³ gas per jaar.

Related Posts