LEGO: van populair speelgoed onder kinderen tot struikelblok

0
Share

LEGO, wie kent het niet. Misschien ben je er wel mee opgegroeid of heb je inmiddels zelf kinderen die er helemaal zot op zijn. Feit is dat veel kinderen zich er uren mee kunnen vermaken. Bovendien is gebleken dat LEGO en andere bouwsteentjes, waaronder Duplo en K’nex, de creativiteit van kinderen stimuleert. Hoewel LEGO zeer populair speelgoed onder kinderen is, vormt het voor veel volwassenen een waar struikelblok. In letterlijke zin. Meer hierover lees je in deze blog. Lees daarom snel verder!

De geschiedenis van het zeer gewilde bouwblokje

De geschiedenis van LEGO gaat helemaal terug tot het jaar 1932. Dit is het jaar waarin Ole Kirk Christiansen uit Denemarken besloot om zijn houtbewerkingszaakje in meubels, opgericht in 1916, uit te breiden met houten speelgoed. Al snel werd de naam van dit speelgoed ‘LEGO’, wat is afgeleid van de Deense woorden: ‘LEg GOdt’ en niets meer of minder betekent dan ‘speel goed’. 1949 is het jaar waarin de eerste bouwsteentjes werden gefabriceerd. Deze bouwsteentjes hadden vier of acht noppen en waren hol van binnen. Hierdoor bleven de steentjes niet goed op elkaar zitten. In de jaren daarop zijn de steentjes geperfectioneerd en in 1957 werd het LEGO bedacht zoals we dat vandaag de dag kennen: van plastic. De ontwikkelingen hebben zeker niet stil gelegen. Zo zijn er tegenwoordig LEGO steentjes te verkrijgen in allerlei denkbare formaten, vormen en soorten.

LEGO laat de fantasie van kinderen spreken

Zoals hierboven al is gezegd stimuleert het bouwen met LEGO steentjes de creativiteit van kinderen. LEGO laat de fantasie van kinderen spreken. Zo kunnen ze bouwwerken namaken aan de hand van duidelijke stap-voor-stap instructies, maar ook de creativiteit de vrije loop laten gaan is heel goed mogelijk met deze vernuftige bouwsteentjes. Tegenwoordig zijn er tevens educatieve sets in omloop die speciaal voor dit doeleinde zijn bedacht. De bouwsteentjes zijn zo ontworpen dat ze op verschillende manieren op elkaar geplaatst kunnen worden. Met één setje stenen kunnen dan ook meerdere dingen worden gemaakt. De ene keer vormen de stenen een huis en dan weer een auto of vliegtuig. Met LEGO is vrijwel alles mogelijk.

Niet alleen maar lol 

LEGO is niet alleen maar lol. Voor kinderen vaak wel, maar voor ons als volwassenen helaas niet altijd. Een kort moment van onoplettendheid en voordat je het weet sta je met je blote voeten op een verdwaald LEGO blokje. Zeer pijnlijk! Een opbergmand speelgoed kan dan uitkomst bieden. Zo kun je de LEGO blokjes eenvoudig opruimen en hoef je voortaan niet meer bang te zijn voor rondslingerende ‘struikelblokken’. Kinderen blij, jij blij!

Related Posts