Nooit meer kalk!

0
Share

We zien op allerlei plaatsen waar water wordt verhit, kalkaanslag ontstaan. Het eerste teken van aanslag die aan het ontstaan is, is dat iets wat normaal glimt, langzaam dof begint te worden. Vervolgens komt witte aanslag. Het vervelende van die kalkaanslag is dat apparaten minder goed gaan werken, elektrische apparaten gaan meer stroom verbruiken en toestellen kunnen zelfs helemaal onbruikbaar worden. Dit artikel gaat over hoe we het ontstaan van kalk kunnen voorkomen of in ieder geval verminderen.

Hoe ontstaat kalkaanslag?

Een andere naam voor kalkaanslag is calciumcarbonaat (CaCO₃). Die ontstaat bij het verhitten of koken van water, bijvoorbeeld in een koffiezetapparaat. Het is een product van de reactie van waterstofcarbonaat met magnesium- en calciumdeeltje. De stoffen die ontstaan, lossen moeilijk op in water en daarom slaat die neer. Als water veel magnesium- en calciummineralen bevat, dan noemen we dat water hard. Water met geen of weinig van die mineralen wordt aangeduid met zacht water. In Nederland varieert de hardheid van water per regio.

Schadelijkheid voor ons

Voor onze gezondheid is kalk in het water onschadelijk. Het heeft ook geen negatief effect op dieren en planten. Het is zelfs zo dat mensen, en ook planten en dieren, het nodig hebben. Het is namelijk noodzakelijk voor de ontwikkeling van beenderen en tanden. In combinatie met magnesium is het ook nog eens belangrijk voor ons zenuwstelsel. We halen echter genoeg kalk uit ons dagelijkse voedsel. Met andere woorden wij hebben voor onszelf het kalk in water niet nodig.

Hoe werkt een waterontkalker?

Als we kalkaanslag willen voorkomen, dan dienen we de magnesium- en calciummineralen uit het water te verwijderen. Dat kan met een waterontkalker, die vaak een waterontharder wordt genoemd. Meestal wordt in een waterontharder een stof gebruikt, die de magnesium- en calciummineralen aan zich bindt door vervanging met een andere stof. Die kan natrium zijn. In de waterontharder worden daarvoor harsbolletjes gebruikt. Als die verzadigd zijn, dan worden die gereinigd, waarvoor spoelwater met zout wordt gebruikt.

Meer capaciteit met een industriële waterontharder

De negatieve gevolgen van kalk zien we echter niet alleen in huis. Ook in industriële toepassingen kan het ongewenst zijn. Een waterontharder die we thuis gebruiken, is dan echter vaak niet toereikend. Dan is een industriële waterontharder nodig, die een grotere capaciteit heeft.

Related Posts