Tips en ideeën om je huis te verduurzamen

0
Share

Met de huidige energieprijzen die de pan uit rijzen is het slim om na te denken over andere oplossingen dan maar klakkeloos je hogere energierekening te betalen. Bijvoorbeeld door je woning te verduurzamen. Dat kan op allerlei manieren: van het installeren van HR++ glas tot het lager zetten van de verwarming. In dit artikel geven we je tips voor het verduurzamen van je huis, voor elk budget.

Minimale investering, goed resultaat

Voor het verduurzamen van je woning hoef je niet altijd een goedgevulde portemonnee te hebben. Je kunt ook met minimale investeringen verduurzamen, bijvoorbeeld:

1. Maak gebruik van tochtstrips en kit om alle naden en kieren in huis te isoleren. Zo ‘lekt’ er geen warmte weg.

2. Maak slim gebruik van je verwarming. Verwarm alleen de ruimtes waar je bent en sluit deuren en ramen zoveel mogelijk. Zet ’s nachts de verwarming laag en bekijk of je wellicht áltijd de verwarming een graadje lager kunt zetten.

3. Hang je was uit in plaats van alles in de droger te gooien. De droger verbruikt namelijk een bak energie. Kies ervoor om (een deel van) je was op te hangen. Zeker in de zomer is dit een kleine moeite en extra bijkomstigheid als je het buiten ophangt: het ruikt heerlijk fris erna!

Gemiddelde investeringen, beter resultaat

Wil je niet te veel geld uitgeven aan verduurzaming, maar heb je wel wat budget? Dan kun je de volgende tips in overweging nemen:

4. Vervang je gloei- of halogeenlampen door ledlampen. Deze gebruiken namelijk veel minder stroom én gaan veel langer mee.

5. Laat een zonnescherm installeren. Hiermee kun je veel warmte buiten houden, waardoor je geen ventilator of airco aan hoeft te zetten. En dat is weer beter voor het milieu (en je portemonnee).

6. Installeer een slimme meter. Deze geeft inzicht in jouw energieverbruik zodat je weet wanneer je het beste gebruik kunt maken van de energie.

Hogere investeringen, maximaal resultaat

Wil je het serieus aanpakken en heb je wat budget beschikbaar? Dan kun je aan de slag met de onderstaande tips.

7. Upgrade je glas. Door je glas met dubbel glas: HR++ glas  te vervangen, bijvoorbeeld door glaszetter Utrecht en omstreken, kun je de warmte binnenhouden en houd je de kou buiten. Of andersom in de zomer: houd het binnen lekker koel en buiten warm. Om het betaalbaarder te maken bestaat de subsidie voor HR++ glas.

8. Vervang je CV-ketel door een warmtepomp. Vanaf 2026 is het verplicht om een (hybride) warmtepomp te nemen als je je CV-ketel moet vervangen en dat is niet voor niets. Het levert veel voordeel op: financieel én voor het milieu.

9. Laat zonnepanelen installeren. Het is een flinke investering, maar op termijn betaalt deze zich 100% terug en heb je veel lol van je ‘nieuwe’ energierekening.

Related Posts