Verticaal tuinieren

0
Share

Heb jij ook een kleine tuin of een klein balkon en mis je wat groen? Dan is verticaal tuinieren echt een uitkomst. De trend van verticale tuinen breidt zich met name in de steden steeds verder uit. Dit is ook wel logisch, want juist daar zien we vaker kleine tuinen of alleen een balkon. Voor een verticale tuin heb je niet veel ruimte nodig en het is bijna overal te realiseren. Ideaal dus! Wil je ook graag een beetje meer groen en gezelligheid? Of wil je graag verse kruiden, groenten of fruit eten uit jouw eigen verticale moestuin? Start dan vandaag nog meer een verticale tuin.

Hoe begin je met een verticale tuin?

Stap 1. Bepaal de locatie. De locatie is erg belangrijk, omdat je rekening moet houden met het gewicht is een stevige constructie zeer wenselijk. Kies indien mogelijk voor een stenen of betonnen wand. Lukt dit niet? Dan is het ook mogelijk om een leuke bak of trap te realiseren en deze tegen een wand aan te plaatsen.

Stap 2. Bepaal de soort verticale tuin. Kies je voor een groene wand, een verticale moestuin, een kleurrijk bloemengeheel of een verticale kruidentuin?

Stap 3. Kies voor de constructie. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor tuinzakken, fleurige bloempotten, een pallet, glazen flessen, een stuk regengoot of kant-en-klare systemen. Er is zoveel keuze. Welk systeem je ook kiest, houdt rekening met je gebruiksdoel. Bij een moestuin kies je voor de groenten of fruit van het seizoen. Bij een groene plantenwand is het belangrijk om te kiezen voor de juiste planten. In beide gevallen bepaal je bij het inrichten hoe groen je de wand wilt hebben. Laat je ruimte tussen de planten of moet de wand helemaal dichtgroeien?

Stap 4. Kies de beplanting en bepaal waar, welke planten geplaatst gaan worden. Houd rekening met de wensen van de plant. De ene plant heeft iets meer zonlicht en water nodig dan de andere plant.

Een verticale tuin hoeft echt niet veel te kosten. Met creativiteit en groene vingers kom je al een heel eind.

Voordelen van een verticale tuin

 • Zorgt voor sfeer en gezelligheid
 • Meer groen langs de wand
 • Werkt geluiddempend
 • Werkt temperatuur verlagend
 • Zorgt voor een betere afwatering
 • Een saaie muur wordt opgevrolijkt
 • Met ieder budget te realiseren
 • Je voelt je gelukkiger in een groene omgeving
 • Je hebt verse kruiden, groenten of fruit binnen handbereik

Nadelen van een verticale tuin

 • Niet alle wanden zijn geschikt
 • Een te vochtige verticale tuin kan ongedierte aantrekken
 • Niet alle planten zijn geschikt
 • Een verticale tuin heeft onderhoud nodig

Ben je enthousiast geworden? Ga dan lekker creatief aan de slag met het maken van jouw verticale moestuin.

Heerlijk buiten zitten in een kleine ruimte

Verticale tuin gereed? Dan is het tijd om lekker buiten te zitten. Waarschijnlijk heb je niet heel veel ruimte en moet je creatief omgaan met het maken van een gezellige zitplek. Gelukkig zijn er vele soorten tuinmeubelen verkrijgbaar, waardoor je toch een heerlijk plekje kunt creëren. Een knusse tuinbank, een opvouwbare picknickbank, een kleine loungeset of een kleine tuinset zijn een prima keus. Wil je lekker buiten dineren? Dan zijn er vele soorten tuintafels beschikbaar die passen in een kleine ruimte. Kies voor een compacte tuintafel met 2 stapelbare of inklapbare tuinstoelen en je hebt een heerlijke plek buiten.

Related Posts