Hoewel een vrijstaand bad zeker in het oog springt, wordt er steeds minder aan gedacht. Het neemt veel ruimte in beslag en verbruikt veel water, dus de beslissing om te kiezen voor een douche is meestal snel gemaakt. Het is duidelijk dat we hebben gekozen voor de inloopdouche, een must in onze badkamer, en het einde van deze trend is nog lang niet in zicht.
Maar met een mooie nieuwe douche loop je wel soms tegen een probleem aan. Als je het niet goed aanpakt dan zal het gebeuren dat je hele badkamer nat wordt. In dit artikel geven we enkele punten waar je op kunt letten.
Zorg voor een goede douchwand
Douchewanden tot aan het plafond zijn trendy, maar ook ideaal als spatwaterdicht. Gaat daar je voorkeur niet naar uit? Zorg dan voor een douchewand met een hoogte van minimaal 140 tot 160 cm en een breedte van 90 cm.
Afvoer is belangrijk
Voor een vlotte afwatering wordt een helling tussen 1,5 en 2% aanbevolen. Anders wordt een kleine hoeveelheid water niet afgevoerd. 1% helling betekent 1 cm helling per meter. Plaats de klokafvoer of doucheafvoer minimaal 10 cm van de muur. Hierbij wordt een doucheafvoer met een debiet van minimaal 0,6.l/s aanbevolen. Hoe hoger het debiet, hoe sneller de afvoer. Vooral bij veel douchebeurten is het aan te raden om een grotere te gebruiken.
Koop geen over the top grote douchekoppen!
Het geeft wel het ultieme spa- of wellnessgevoel, maar het helpt natuurlijk niet om je vloeren droog te houden. Handdouches met stangen zijn hier nog steeds de betere oplossing. Let ook op de richting van de straal.
Goed onderhoud
Regelmatig ontkalken is nodig om te voorkomen dat de stralen alle kanten op gaan. Het wekelijks verwijderen van haar- en zeepresten zorgt ervoor dat het water beter wegloopt. Kies daarom het beste voor een doucheafvoer of vloerafvoer met een sifon voor eenvoudige verwijdering. Dit vergemakkelijkt het schoonmaken enorm.
Zet de douchekop op de ‘eco’ stand
Een simpele methode die altijd werkt: Pas het straalvolume en de waterdruk van de handdouche aan. Zo bespaar je niet alleen water, maar voorkom je ook spatten.